Za nekoliko dana kukuruz će biti zasijan

09.04.2024. - Poljoprivreda

Najvažniji posao ovoga proljeća za semberske poljoprivrednike svakako je sjetva kukuruza. Ovih dana poljoprivrednici su na njivama i sjetva je skoro i okončana, kažu u Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina.

Sreten Vučković, koji se nalazi na čelu ovog odjeljenja, kaže da bi sjetva kukuruza trebalo za nekoliko dana, najkasnije don petka, da bude završena.

“Ukupno je ovog proljeća planirano da se u Semberiji zasije oko 32.666 hektara, što je za 249 hektara manje u odnosu na proljeće prošle godine. Od toga, oko 26.000 hektara biće zasijano kukuruzom, oko četiri hiljade hektara povrćem, ostatak sojom, suncokretom i krmnim biljem. Optimalni rok za sjetvu kukuruza bio je od desetog aprila, pa sve do kraja aprila, međutim, poučeni iskustvima iz ranijih godina, poljoprivrednici su požurili da zasiju kukuruz i prije optimalnih rokova, jer je temperatura u gornjem sloju zemljišta odgovarajuća i iznosi od deset do 12 stepeni Celzijusovih. Mnogi su odlučili da siju sorte kukuruza sa kraćom vegetacijom i ranijim rokovima zrenja, jer se plaše velike suše u vrijeme kada se naliva zrno”, kaže Vučković.

Uprkos skupom repromaterijalu i činjenici da sjetva iz godine u godinu postaje sve nerentabilnija, te da cijene žitarica ne prate troškove proizvodnje, semberski poljoprivrednici ne odustaju od proizvodnje hrane i od obrade svojih njiva.

Bijeljina.com