Poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cijenom pšenice

08.07.2024. - Poljoprivreda

Semberski poljoprivrednici, okupljeni u Udruženje sela Semberije i Majevice, na današnjem sastanku sa predstavnicima lokalne vlasti i lokalnih političkih stranaka izrazili su nezadovoljstvo ponuđenom otkupnom cijenom pšenice od 35 feninga po kilogramu.

Savo Bakajlić, predsjednik ovog udruženja, upozorio je da su poljoprivredni proizvođači bukvalno na izdisaju.

 “Naš zahtjev je da se okupe svi, kako sa lokalnog, tako i sa entitetskog i državnog nivoa i da konačno razgovaramo o zaštiti domaće proizvodnje. Mi smo u ovoj godini imali dobar prinos i kvalitet pšenice, ali nas ugrožava ponuđena otkupna cijena. Ukoliko ne dođe do konkretnih rješenja, poljoprivrednici će izaći na ulicu. Mi drugog rješenja nemamo u ovom trenutku.

Spremni da otvoreno razgovaramo o svemu

Spremni smo da razgovaramo o svemu. Podsticaj za pšenicu od 500 KM po hektaru još nije isplaćen, iako je žetva već završena. Lokalna zajednica nudi podsticaj od pet do deset feninga po kilogramu, ali problem predstavlja utvrđeni limit od 3.000 KM, preko koga se ne može više isplatiti. Semberija je najveća žitnica i zbog toga o svemu ovome treba otvoreno razgovarati”, istakao je Bakajlić, naglasivši da će poljoprivrednici ponovo morati izvoziti pšenicu iz mlinova, ukoliko ne dobiju odgovarajuću otkupnu cijenu.

“U pitanje se dovodi i jesenja sjetva, ukoliko se ne dogovorimo sa nadležnim institucijama. Izaći ćemo na ulicu, a ceh će morati platiti građani. Nije normalno da za stotinu kilograma pšenice, po 36 feninga po kilogramu, možemo kupiti samo osam kilograma hljeba ili dvanaest vekni po 400 grama. To nikada do sada nije bilo. Nemamo drugog izlaza i zbog toga tražimo razgovor sa nadležnim institucijama.

Tražili smo 43 feninga po kilogramu

Mi smo tražili da kilogram pšenice bude plaćen po 43 feninga, a sve ispod toga vodilo bi nas u veliki gubitak. Imamo kvalitet i dobar prinos, a nemamo otkupnu cijenu. Nama trenutno “Žitopromet” nudi 35 i 35,8 feninga za pšenicu po kilogramu i mi to ne prihvatamo. Uz 43 feninga, koliko iznosi proizvodna cijena pšenice, išao bi podsticaj od resornog ministarstva po hektaru i podsticaj za regresirano gorivo, što bi bilo dodatnih deset feninga. Lokalna zajednica nudi pet do deset feninga na ime podsticaja za pšenicu. To bi pomoglo da proizvodnja pšenice opstane ili da se konačno ugasi”, istakao je Savo Bakajlić.

Neophodno veće izdvajanje za poljoprivredu

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada ukazao je na važnost i hitnost teme o kojoj je danas razgovarano, naglasivši da je sastanak bio konstruktivan i dobro organizovan.

“Agrarni budžet je u Bijeljini bio ranije 1,1 milion KM i mi smo svake godine amandmanima povećavali taj iznos i do četiri miliona KM. Semberija je poljoprivredni kraj i u narednom periodu neophodno je veće izdvajanje za poljoprivredu. Veći poljoprivredni proizvođači su oštećeni uvedenim limitom od 3.000 KM, koliko maksimalno mogu dobiti za predatu pšenicu. Taj limit treba značajno povećati ili ukinuti. Zbog toga ćemo sazvati sjednicu Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine grada na kojoj ćemo definisati šta su nadležnosti Skupštine gradac u ovoj oblasti. Tražićemo dodatna sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje koja trenutno izsnose 720.000 KM, što je na nivou pet feninga po kilogramu otkupljene pšenice. Svi smo saglasni da se iz budžeta od 74 miliona KM mogu izdvojiti značajnija sredstva na ime podsticaja za poljoprivredu”, naglasio je Aleksandar Đurđević.

Bijeljina.com