Rade Jovičević: Zadovoljni smo usvojenim pravilnikom | Bijeljina.com

Rade Jovičević: Zadovoljni smo usvojenim pravilnikom

02.03.2023.

Jedan od najuspješnijih proizvođača povrća u Semberiji, Rade Jovičević iz Trnjaka, kaže da je zadovoljan usvojenim Pravilnikom o podsticajima resornog ministarstva, uz konstataciju da su ovoga puta malo više privilegovani veliki, odnosno najkrupniji proizvođači povrća.

 

“Za razliku od nas, kako mi kažemo, srednjih proizvođača povrća, ovi najveći, to je moje mišljenje, podsticaje bi trebalo da dobijaju od Ministarstva trgovine i turizma, a ne od resornog ministarstva poljoprivrede. Mi smo zadovoljni onim što nam je obećano, ali će ovi najveći biti prenagrađeni za svoj rad”, smatra Jovičević, ističući da je jesenas zasijao 22 hektara pšenice, dok povrće namjerava proizvoditi na površini od oko 17 hektara.

“Planiram i ovog proljeća da sijem cveklu, kupus i mrkvu, te manju količinu paradajza. U 2021. godini postigao sam rekord od 1.000 tona proizvedenog povrća, dok u ovoj godini planiram da proizvedem oko 700 tona povrća. Određena količina povrća biće proizvedena i u postrnoj sjetvi. Što se tiče troškova proizvodnje, ohrabruje nas činjenica da je azotno đubrivo nešto jeftinije u odnosu na prošlu godinu, čak i do 30 odsto, dok su kompleksna đubriva ostala na prošlogodišnjem nivou. Već sam pripremio sjemena za ranu sjetvu. I njihova je cijena porasla za oko 25 odsto. Sjemenski kukuruz je, takođe, skuplji, vjerovatno zbog prošlogodišnje suše”, kaže Jovičević, koji se više od tri decenije bavi intenzivnom ratarskom i povrtarskom proizvodnjom.

 

Što se tiče proizvodnje povrća, Jovičević se ovom proizvodnjom ozbiljnije počeo baviti u 2005. godini, kada je imao uspješnu saradnju sa Zadrugom “Voćar” iz Glumine kod Zvornika, da bi se kasnije dobra saradnja nastavila i sa bijeljinskim “ Spektar drinkom”, “Tanasićem” i Zadrugom “Agrofarmer” iz Janje.

 

Bijeljina.com