Isplativost proizvodnje hrane više nego upitna

31.03.2024. - Poljoprivreda

Na semberskim njivama već je počela priprema zemljišta za proljećnu sjetvu. Poljoprivrednici koriste izuzetno toplo mvrijeme za tanjiranje i sitnjenje zemljišta. Sjetva kukuruza u proteklim godinama uglavnom se obavljala sredinom aprila, ali, nije isključeno ni to da će poljoprivrednici iskoristiti lijepo vrijeme kako bi sjetvu obavili i znatno ranije. Cilj je da se, na neki način, “prevari vrijeme” i da se kukuruz posije što ranije kako bi se razvio korijenov sistem i obezbijedilo dovoljno vlage za rast i razvoj biljaka.

Planirano je da se ovog proljeća zasije oko 32.666 hektara, odnosno za 249 hektara manje nego što je zasijano u proljeće prošle godine.

U informaciji Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina, o kojoj će raspravljati i odbornici na sjednici Skupštine grada, zakazanoj za četvrti april, ističe se da su prošlogodišnju sjetvu karakterisali izuizetno nepovoljni vremenski uslovi, sušni periodi koji su otežali predsjetvenu pripremu zemljišta, tako da je došlo do odlaganja sjetvenih rokova, ali i presijavanja pojedinih parcela.

Nepovoljne kalkulacije za proizvodnju kukuruza

S obzirom na to da za proizvodnju kukuruza za sada nema nikakvih podsticaja, dovodi se u pitanje isplativost poljoprivredne proizvodnje u izuzetno nepovoljnim tržišnim uslovima. Skup repromaterijal, nepovoljna cijena sjemenskog materijala, dizel goriva, mineralnih đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava, kao i klimatske promjene, sve se to negativno odražava na poljoprivredu.

Poljoprivrednici kažu da vremenski uslovi sve više utiču na prinos kukuruza, te da je i otkupna cijena izuzetno nestimulativna za proizvodnju.

Na području Semberije trenutno je registrovano 5.716 poljoprivrednih proizvođača, od toga 94 pravna lica i 5.622 porodična poljoprivredna gazdinstva. Broj nekomercijalnih gazdinstava iznosi 4.962, a komercijalnih ima oko 660.

Bijeljina.com