Poljoprivrednici u pojedinim dijelovima Srpske na mukama: Krda divljih svinja haraju oranicama

04.06.2022.

Poljoprivrednici u pojedinim dijelovima Srpske na mukama su zbog divljači jer im divlje svinje upadaju na njive ostavljajući za sobom pustoš, dok se na meti šakala nerijetko nađe domaća stoka.


Predsjednik Lovačkog udruženja “Borik” iz Prnjavora Slaviša Ljubojević kaže da su ovogodišnje štete zbog upada divljih svinja na posjede velike.

– Divlje svinje su pravile štete i prije, ali u manjem obimu nego sada. Od resornog ministarstva smo dobili dopuštenje za dodatni odstrel u cilju smanjenja štete, što ćemo realizovati u narednom periodu – rekao je Ljubojević za “Glas Srpske”.

Najviše upada, kaže, bilo je u vrijeme sjetve kukuruza ali ih ima i sada.

– Ljudi se žale, a kako i neće. To je dodatna muka na sva ova dešavanja i poskupljenja – zaključuje Ljubojević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da su se u okolini Prnjavora divlje svinje odomaćile.

– Idu u krdima i prave veliku štetu. Pojedine njive su bukvalno uzorale i pokupile sva sjemena kukuruza. Nadležni su iz tog razloga i dozvolili lov na njih preko cijele godine – rekao je Usorac.

Poljoprivrednici se žale, ali kako kaže, po zakonu se priznaje šteta samo na onoj njivi koja je ograđena.

Stručno lice za lovstvo u banjalučkom Lovačkom udruženju “Zmijanje” Darko Jovanić kaže da na području ovog lovišta najviše muke zadaju šakali.

– Šakali su prekobrojni i vodimo veliku borbu sa tom vrstom divljači, jer ugrožava plemenitu divljač, a takođe je bilo napada i na domaću stoku – rekao je Jovanić. Riječ je, kako objašnjava, o širem području Bistrice, gdje su nedavno šakali napali jagnjad, a u drugom slučaju i domaću svinju.

– Osim toga dešava se i sve veći broj saobraćajnih nezgoda zbog velikog broja divljači na putevima – zaključuje Jovanić.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Jelen” iz Kozarske Dubice Slobodan Borojević kaže da se ranijih godina dešavalo da divlje svinje upadaju na posjede, te da naprave ogromne štete, ali za sada je stanje mirno.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić rekao je za “Glas” da je svaka pričinjena šteta poljoprivrednom proizvođaču te korisniku zemljišta velika. Postoji kako kaže niz snimaka na kojima divlje svinje dođu na oranice i vade posijani kukuruz.

– Smanjenje brojnosti radimo svake godine, kako bi ta šteta bila što manja – rekao je Minić. Kada riječ o šakalu to je, kako kaže, posebna tema kojom se bavi Lovački savez, te su po tom pitanju već preduzeli određene mjere.

– Omogućili smo da se na osnovu lovne karte mogu loviti šakali sa ciljem da što više lovaca lovi ovog predatora. Šteta koju on prouzrokuje u lovištu je ogromna, tako da tragamo za najboljim rješenjem kako bi smanjili brojnost – kazao je Minić.

Odšteta
Prema riječima Save Minića, prioritet u radu Lovačkog saveza RS jeste rješavanje pitanja štete koja nastaje kao posljedica saobraćajnih nesreća čiji su uzroci divlje životinje koje se nađu na putevima.

– Pregovaramo sa osiguravajućim kućama, a plan je da taj osigurani rizik zajedno uplate resorno ministarstvo, Lovački savez i korisnici lovišta. Ono što garantuje uspjeh jeste odlična saradnja sa Vladom RS i apsolutno razumijevanje – istakao je Minić.

Izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske