Vlada RS kontinuirano isplaćuje podsticaje, preko 21 milion KM za borbu protiv afričke kuge svinja

29.02.2024. - Poljoprivreda

Vlada Republike Srpske kontinuirano vrši permanentnu isplatu podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske, istakli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Podsjećamo javnost da je za afričku kugu svinja dosad ukupno isplaćeno preko 21 miliona KM, odnosno 83,4 odsto od ukupne štete, dok je za isplatu ostalo oko 4 miliona KM koji će u skorijem periodu biti isplaćeni”, naveli su.

Napomenuli su da su ovo dodatna sredstva koje je Vlada Republike Srpske za ovu namjenu obezbijedila iz Fonda solidarnosti i Kompenzacionog fonda.

Takođe, mnoge mjere iz redovnih podsticaja su obračunate u zadnjem kvartalu, kao i kapitalne investicije koje će u potpunosti biti izmirene svim poljoprivrednim proizvođačima.

“Napominjemo da je krenula isplata preostalih mjera, te da je u ovoj godini isplaćeno već 24,3 miliona KM. Poštujući partnerski odnos koji Ministarstvo poljoprivrede ima sa poljoprivrednicima isplata podsticaja će biti nastavljena istom dinamikom. Uvažavajući potrebe poljoprivrednih proizvođača pozivamo poljoprivrednike na strpljenje i razumijevanje”, zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: RTRS