Pašalić: Neće biti nestašice mlijeka | Bijeljina.com

Pašalić: Neće biti nestašice mlijeka

09.09.2022.
Nestašice mlijeka u Republici Srpskoj neće biti osim ako uplašeni građani ne počnu neracionalno kupovati po 10 ili 20 litara i izazovu nestašicu i rast cijena, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Boris Pašalić.
Boris Pašalić - Foto: RTRS

Pašalić je rekao da je smanjenje proizvodnje mlijeka evidentno od decembra, a ne unazad nekoliko dana.

– Proizvodnja mlijeka se smanjuje zbog rasta cijene koncentrata, pšenice, kukuruza, soje, berzanskih roba. Proizvođači koji hrane krave silažom i sjenažom smanjivali su skupu koncentrovanu hranu, a povećavali količinu jeftine silaže zbog čega dolazi do vještačkog pada proizvodnje – objasnio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, nije isto kada se krava nahrani koncentratima koji imaju dovoljno energije i proteina i slabom sjenažom i silažom, zbog čega krava koja je davala 20 litara mlijeka sada daje 18 litara.

– Početkom godine sa našim mljekarama dogovorili smo nekoliko projekata jer smo vidjeli da ne možemo uticati na cijenu hrane koja je berzanska roba, ali smo dogovorili da uvezemo 1.000 junica i to radimo zajedno sa mljekarama “Mlijekoprodukt” i “Pađeni” – istakao je Pašalić.

Pašalić je naveo da je u saradnji sa mljekarom iz Dubice uvezeno oko 700 junica za šta je Ministarstvo izdvojilo milion KM, mljekara 1,5 milion, a ostala potrebna sredstva proizvođači.

Sa mljekarom Pađeni uvezeno je 200 junica koje su u karantinu ili već na farmama.

– Tih 1.000 junica nama u narednoj godini daju pet miliona litara mlijeka, koliki je pad u ovoj godini – rekao je Pašalić.

On smatra da i sa trenutnom proizvodnjom BiH može proizvesti dovoljno mlijeka za svoje potrebe

 

izvor:RTRS/FOTO:RTRS