Semberac Milenko Urošević uzgaja carske romanovske ovce

13.02.2024. - Poljoprivreda

“Najslađa je pečenica kada stegne mraz, a najbolji su janjci kad se janje u snijegu”, narodno je vjerovanje.

S njim se slaže i ugledni semberski domaćin Milenko Urošević iz sela Dragaljevac.

Responsive image

Mada je ova zima u odnosu na neke prošle prilično blaga, sa svega par snježnih dana, u ovom porodičnom domaćinstvu, jagnjenje ovaca uveliko traje.

Samo u ovoj godini na imanjuUroševića očekuje se 200 jagnjadi. 

Uzgojem carskih romanovskih ovaca Milenko se bavi duže od deceniju a njegova iskustva su odlična. Pojašnjava da su se romanovski ovce jagnje dva puta godišnje a u svakom janjenju donesu na svijet troje do petoro jaganjaca, te da jagnje za tri mjeseca uz ishranu ovčijim mlijekom, kombinacijom žitarica, soli i minerala dostiže težinu od 33-35 kilograma. 

„Ove ovce podnose velike temperaturne raspone, nemaju problema s papcima, kad se janjići odvajaju nema problema s vimenom, imaju dovoljno mlijeka. Ne jedu puno, ali zato puno daju. Zdravstveno su jako otporne i ne obolijevaju od bolesti, od kojih obolijevaju ovce koje se tradicionalno uzgajaju kod nas. Za razliku od domaćih ovaca čije meso ima prepoznatljiv miris, koji mnogi ne vole, meso carske romanovske ovce nema taj miris, a ima sjajan okus.Uzgoj carskih romanovskih ovaca može biti razvojna šansa poljoprivrede u BiH“, kaže Urošević za InfoBijeljina.

Iako prinosi žitarica prošle godine nisu bili zadovoljavajući, Milenko je obezbjedio dovoljno hrane za svoje stado. 

Kaže da ovca dnevno pojede između 600 i 700 grama hrane a svinja između 6 i 7 kilograma.

 

„Ako hoćete zdrave ovce, morate im dati zdravu hranu. Ja nijedno jagnje niti ovcu nisam vakcinisao od trovanja, jer ih kvalitetno hranim. A hrana se sastoji od kukuruza, pšenice i ječma i soja 10% do 12% , koristim i premiks za ovce u laktaciji“, priča ovaj uzgajivač.

Zadovoljan je i cijenom jagnjadi koja se kreće od 10 do 12 KM po kilogramu žive vage, dok ovce za priplod, stare tri mjeseca, prodaje po cijeni od 400 KM.

 

Mada to nije naučno utvrđeno, Urošević kaže i da je zanimljivo da se na imanjima u tri semberska sela – Dragaljevcu, Magnojeviću i Vršanima, koja uzgajaju romanovski ovce nije pojavljivala afrička kuga svinja.

Odgovor na njegovo pitanje da li je to samo slučajnost, ipak mogu dati stručnjaci, zaključuje ovaj nadaleko poznati ovčar.

Izvor:InfoBijeljina