Narednih dana mraz, moguća šteta na voćnjacima

04.04.2023. - Poljoprivreda

Agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju poljoprivredne proizvođače na mraz koji bi od srijede, 5. aprila ujutro, mogao da prouzrokuje veliku štetu u voćnjacima bresaka, kajsija, ranih sorti šljive i trešnje.

 

“U srijedu, četvrtak i petak, u noćnim i jutarnjim časovima, očekuje se mraz te se preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da 24 časa prije pojave mraza urade kombinaciju preparatima na bazi aminokiselina i hormona”, navodi se u sedmičnom biltenu agrometeorologa.

Osim ovih mjera potrebno je obezbijediti materijal za zadimljavanje, kao i orošavanje (antifrost sistemi), savjetuju agrometeorolozi i dodaju da će nestabilne vremenske prilike usloviti i pojavu biljnih bolesti kao što su kovrdžavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i druge bolesti poljoprivrednih kultura.

Nagle promjene vremena ne odgovaraju gotovo nikome, ali posebno su značajne ljudima koji uzgajaju voće.

Što se tiče pojedinačnih voćki, trenutno je kajsija u fazi precvetavanja, a breskva u fazi punog cvetanja. Zavisno od lokaliteta, ponegdje počinje cvetanje trešnje, šljive, jagode.

Što je cvjetni pupljak otvoreniji, njegova osetljivost na mraz je veća.

Otvoreni cvjetovi i tek zametnuti plodovi stradaju već na temperaturama od – 2 stepena Celzijusova.

Kako se ove nedelje najavljuju mrazevi od nekih – 3 stepena, kod kajsije i breskve može da se javi realan problem sa izmrzavanjem.

Pored suša i vremenskih nepogoda, mraz u fazi cvetanja jedan je od ključnih faktora koji ugrožavaju prinose voćaka.

 

Bijeljina.com/FOTO:Pixabay