Jagoda dobro rodila i ovog proljeća

24.04.2024. - Izbor urednika

Zbog klimatskih promjena i izuzetno tople zime, na imanju Đorđa Vakčića iz Male Obarske kod Bijeljine jagode su ovog proljeća sazrele petnaestak dana prije uobičajenog roka. Porodica Vakčić uzgojem jagoda bavi se više od trideset godina.

Đorđe kaže da jagode uzgaja na površini od dva dunuma, negdje oko 8.000 sadnica i da je zadovoljan prinosima i kvalitetom jagode s njegovog imanja.

“Nikakvih problema oko plasmana jagode nemam, jer, bez lažne skromnosti, kupci su navikli na kvalitet jagode koju mogu kod mene kupiti. Nisam proširivao zasad jagode, jer nisam želio nikoga od članova porodice opterećivati dodatnim obavezama. Uglavnom, sve što proizvedem, proizvedem sam, bez ičije pomoći.

U proteklim godinama povećavane su cijene repromaterijala, tako da je teško napraviti preciznu kalkulaciju o tome koliko bi trebalo da iznosi prinos jagode, da bi čovjek od ovoga mogao pristojno živjeti”, kaže Vakčić, ističući da je u nekim ranijim godinama sa parcele od dva dunuma znao obrati i po 4,5 tona jagode u sezoni. Što se tiče ove sezone, još je rano davati neke preciznije procjene.

Bijeljina.com