Drina nije granica koja nas dijeli već rijeka koja spaja jedan isti narod

07.06.2024. - Poljoprivreda

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović i Republike Srpske Savo Minić istakli su da će danas potpisana dva memoranduma i jedan sporazum o agrarnim plaćanjima i upravljanju vodama i vodama u donjem toku rijeke Drine dodatno ojačati saradnju ova dva ministarstva.

Nakon potpisivanja memoranduma i sporazuma u prostorijama Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije, Martinović je istakao da je ovo prilika da se pošalje jasna poruke, prije svega srpskom narodu, da su Srbija i srpska složne i jedinstvene u vrlo teškim trenucima za srpski narod i za Srbiju i za Srpsku.

Martinović je napomenuo da ova posjeta dolazi nakon što je srpski narod izložen jakim pritiscima i nakon donošenja rezolucije u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN nekakvom većinom, koja ima za cilj da, kako je naveo, stavi žig genocidnog naroda na čelo svim Srbima i to generacijama koje će doći.

“Mi se tome oštro suprotstavljamo. Mi nismo genocidan narod. Ako je jedan narod bio žrtva genocida to su Srbi, naročito u Drugom svetskom ratu, u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i tokom devedesetih godina. Etnički su nas potpuno očistili iz Hrvatske, BiH, iz mesta koja su tradicionalno bili srpska kao Glamoč, Grahovo, Drvar, ali pokazali smo da smo, uprakos svemu tome, živi, idemo dalje, borimo s,e pokazujemo zajedništvo”, istakao je Martinović.

On je dodao da potpisivanjem tri važna dokumenta ova dva ministatrstva, kao što će sutra i dvije vlade i dva predsjednika pokazuju da je srpski narod jedinstven, da Drina nije granica, koja dijeli srpski narod, nego da je Drina rijeka koja spaja dva dijela, dva krila jednog istog naroda – Srbe i Srbije i Srbe iz Republike Srpske.

Martinović je poručio Miniću i njegovim saradnicima da su došli kod prijatelja i braće i poželio im da se u Beogradu osjećaju kao kod svoje kuće, te dodao da teme sastanka obuhvataju širok spektar, pošto prisustvuju i praktično svi direktori uprava koji se nalaze u sastavu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije, velika javna poreduzeća za šume, za vode, lovački savez Srbije i druga.

Minić je, zahvalivši za više nego za srdačan doček, rekao da se potpisivanjem ova tri dokumenta proširuje saradnja, odnosno pravi jedna veoma kvalitetnu priču sa svim onim što spaja Srbiju i Srpsku, a to je rijeka Drina i integrisano upravljanje njenim vodama, pogotovo u donjem toku.

On je naveo da bilo riječi i o manifestaciji Miholjska ljeto u Srbiji da i Republika Srpska bude dio toga, kao i da se produbi saradnja po pitanju prometa robe, usluga, ljudi, jer je Srbija najveći i najozbiljniji partner Srpske.

“Ne trebam govoriti koliki je za nas iz Republike Srpske značaj što je ovde cijela vlada Srpske“, rekao je Minić, koji je prenio pozdrave svih građana Srpske, ali i svig lovaca Srpske.

“Nadam da ćemo svima onima kojima smetamo pokazati da nas niko nikada ne može etiketirati kao zločinca. Mi smo ponosan narod koji ima svoju istoriju i nećemo se obazirati n to. Želimo poslati poruku da je nama Srbija više od prijatelja, da nam je roditelj, tako vas doživljavamo“, rekao je Minić.

On je ocijenio da će rezultat ovog sastanka biti dalje produbljivanje saradnje dva ministatrsvta i da će iz njega proisteći nove zajedničke aktivnosti u cilju još većeg zbližavanja.

Minić je istakao da ovakav nivo delegacije pokazuje ogromnu ljubav Srpske prema Srbiji, ali i sigurnosti poštovanje.

Sastanku i potpisivanju sporazuma je prisustvovao i ministar za brigu o selu Srbije Milan Krkobabić, koji je istakao da je najbitnija stvar da su Srbija i Srpska konačno na pragu definisanja jasne političke volje da u narednom periodu nastupaju jedinstveno.

“Ovo je novi pravac delovanja, pravac koji je zacrtao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tu smo da u praksi i realizujemo zajedničko delovanje, postavljanje ciljeva, izradu strategija, definisanje politika programa”, rekao je Krkobabić.

On je rekao da će nastojati da se postignemo dogovor da od iduće godine manifestacija Miholjsko ljeto obuhvati i sela Srbije, ali i sela Republike Srpske.

Martinović i Minić svečano su potpisati Memorandum između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u oblasti agrarnih plaćanja, o upravljanju vodama, kao i produženje roka važenja Sporazuma između dva ministarstva o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka rijeke Drine.

Bijeljina.com