Održan sastanak s predstavnicima projekta Unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH

17.05.2024. - Poljoprivreda

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić održao je radni sastanak s predstavnicima projekta Unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH, na čelu s Petrom Vaculikom, voditeljem projekta.

Na sastanku je razgovarano o međusobnoj saradnji koja je u proteklom razdoblju rezultirala značajnom podrškom navedenog projekta Ministarstvu, te drugim relevantnim institucijama u sistemu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini. U okviru ovog projekta, koji je implementirao Institut za certificiranje i kontrolu u poljoprivredi iz Brna, a koji je finansirala Češka razvojna agencija, omogućena je stručna podrška jačanju kapaciteta za nadzor i kontrolu mineralnih đubriva, ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla, nabavku softvera za validaciju metoda za dvije laboratorije u Republici Srpskoj, razvoju integralne proizvodnje u BiH, kao i razvoju softverske platforme (Fitoportala) u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima i prioritetima Ministarstva za novi projekat, koji je planiran za početak 2025. godine. Pomoćnik ministra je istakao važnost bilateralnih projekata u BiH u oblasti poljoprivrede i izrazio podršku za nastavak dobre saradnje, koja sa Češkom razvojnom agencijom traje u kontinuitetu od 2012. godine.

Bijeljina.com