Gradonačelnik Bijeljine obmanjuje javnost

20.02.2024. - Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nastavlja sa grubim obmanjivanjem javnosti, tvrdnjama da Ministarstvo “želi da zaobiđe isplatu štete od afričke kuge svinja i pokušavajući sebi da pripiše zasluge za isplatu više od 21 milion KM koliko su Vlada Srpske i resorno ministarstvo do sada isplatili po osnovu štete”.

Responsive image

Iz resornog ministarstva su naglasili da to nije nikakva zasluga Petrovića, da Petrović nije učinio ništa da konkretno pomogne narodu Semberije u nevolji koja ga je zadesila, te mu poručili “da se ne kiti tuđim perjem, nego da izađe u javnost sa podacima kako je on konkretno pomogao u sprečavanju širenja virusa afričke kuge svinja i koliko je Gradska uprava do sada izdvojila sredstava za pomoć u obnovi svinjskog fonda ili za nadoknadu štete”.

“O djelovanju Ministarstva i pravovremenom donošenju mjera, kako na prevenciji, tako i na spasavanju preostalog i zanavljanju svinjskog fonda, najbolje je da ocjenu daju uzgajivači svinja, ali i da isto tako daju ocjenu o činjenju, odnosno nečinjenju Petrovića”, ocijenili su u Ministarstvu.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je afrička kuga svinja pošast koja je zadesila cijeli region i Evropu, a u uslovima ogromnog broja eutanaziranih svinja neukusno je i neprimjereno dodatno stajati na muku poljoprivrednim proizvođačima plašeći ih kako će Vlada navodno zaobići isplatu štete.

“Gradonačelniče, umjesto što konstantno prebrojavate koliko je novca isplatila Vlada, zasučite rukave pa kreirajte mjere da i sami date doprinos u saniranju ove štete i zanavljanju proizvodnje svinja, jer od kuknjave, naricanja i Vaše prazne priče seljak nema ništa”, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva napominju da ovim saopštenjem prekidaju svaku dalju polemiku sa gradonačelnikom, koji je, kako su rekli, očito već počeo predizbornu kampanju, te žale što se na ovaj način moraju obraćati javnosti, primorani konstantnim lažima bijeljinskog gradonačelnika.

U saopštenju se naglašava da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo do kraja isplatiti preostali iznos štete po osnovu bolesti afričke kuge svinja, a u dogovoru sa predstavnicima uzgajivača svinja osmišljene su i mjere obnavljanja svinjskog fonda u 2024. godini.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu rekli su za BN TV da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske “počelo sa represivnim mjerama prema uzgajivačima svinja u Semberiji koji su počeli da obnavljaju stočni fond”.

Bijeljina.com