Stroge mjere ključne u zaustavljanju nove zaraze!

19.03.2024. - Poljoprivreda

Farmeri u čije se objekte lani uselila afrička kuga svinja uništivši im stočni fond, za dva dana mogu započeti proces zanavljanja proizvodnje, a iz resornog ministarstva apeluju na strogo poštovanje propisanih biobezbjednosnih mjera, za čiju realizaciju su obezbijeđene i subvencije.

Afrička kuga svinja na farmama u Srpskoj pojavila se prošlog ljeta ostavivši pustoš. Obori u Semberiji, te dijelu Posavine i Lijevča polja mjesecima su bili prazni, a s ciljem ponovnog zanavljanja svinjogojske proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo je Pravilnik o biobezbjednosnim mjerama na farmama svinja s ciljem sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti, a koji na snagu stupa sutra.

“Dokument definiše mjere koje je neophodno sprovoditi na farmama. Cilj je spriječiti unos patogena kroz uvođenje određenih protokola, ali i sprovođenje mjera kao što su postavljanje ograda, dezinfekcionih barijera i mrežica na prozore s ciljem sprečavanja ulaska insekata”, rekao je za “Glas” pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić navodeći da će resorno ministarstvo sufinansirati nabavku i postavljanje zaštitnih ograda oko imanja, izradu dezbarijera na ulazima, kao i izradu i opremanje sanitarnih prostorija, te nabavku i postavljanje zaštitnih mrežica.

Lukić je istakao da donesene mjere nisu nikakva apstrakcija i da i sada veliki broj farmera ispunjava te uslove u većem ili manjem procentu.

“Imanja koja drže od jedne do 100 svinja spadaju u mala i prilikom posjeta potrebno je da obrate pažnju na osnovne uslove i higijenu objekta, dok imanja koja drže više od 100 svinja spadaju u komercijalna i moraju primijeniti sve propisane mjere bez izuzetka”, naglasio je Lukić.

Prilikom uvođenja svinja na imanja gdje se životinje drže na otvorenom prvo se moraju uvesti testne i to ne više od deset odsto kapaciteta farme.

“Svinje se moraju pravilno rasporediti po cijeloj farmi, a nakon 45 dana potrebno ih je testirati na prisustvo virusa. Ukoliko je rezultat negativan, može da se pristupi daljem unosu stoke. Kod svih drugih načina uzgajanja ponovno uvođenje svinja odvija se na isti način. Mogu se uvesti i sve životinje pod uslovom da su sa imanja koja nisu povezana sa zarazom, i to u roku od 20 dana. Testiranju se podvrgavaju nakon 45 dana od dolaska posljednje svinje”, pojasnio je Lukić i dodao da se u slučaju pozitivnog nalaza vrši eutanazija svih životinja i zabranjuje useljenje za tri mjeseca.

Lukić je apelovao na farmere da prilikom svake nabavke svinja obavijeste nadležnu veterinarsku organizaciju.

“Važno je da sve životinje budu poznatog porijekla, propisno obilježene i evidentirane u Veterinarskom informacionom sistemu RS”, kazao je Lukić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže za “Glas” da su farmeri dugo čekali da prođe rizik i da će odmah započeti sa useljavanjem testnih svinja.

“Vrlo je važno da se svi pridržavaju mjera jer smo vidjeli koliko je bolest opasna. Ona je i dalje tu, biće prisutna i narednih godina, tako da moramo biti maksimalno oprezni kako bismo spriječili ponovnu zarazu”, rekao je on. 

Marinković je istakao da su visoka cijena svinja i nedostatak kvalitetnog genetskog materijala otežavajuće okolnosti u obnavljanju proizvodnje.

“Na tržištu je manjak prasadi, što je dobrim dijelom uzrokovano eutanazijom 7.500 zaraženih krmača. I zemlje okruženja su bile pogođene zarazom, tako da će biti poteškoća u nabavci svinja”, naveo je Marinković. 

Šteta

Negoslav Lukić kaže da je ukupna direktna šteta od afričke kuge svinja u Srpskoj dostigla sumu od oko 25 miliona KM, ali da je Vlada RS već isplatila više od 23 miliona KM odštete.

“U narednim danima biće isplaćen i preostali dio, što je dokaz da su Vlada RS i Ministarstvo poljoprivrede ispunili dato obećanje da će svima koji su pretrpjeli štetu ona biti i nadoknađena”, naveo je Lukić.

Izvor: Glas srpske