Ministar poljoprivrede Savo Minić u Bijeljini: Partnerske odnose razvijamo sa svima onima koji to žele | Bijeljina.com

Ministar poljoprivrede Savo Minić u Bijeljini: Partnerske odnose razvijamo sa svima onima koji to žele

13.03.2023.

Ministar poljoprivrede Savo Minić izjavio je danas na panel – diskusiji “Koalicije za Bijeljinu”u Bijeljini da resorno ministarstvo predstavlja partnera svima onima koji žele da sarađuju na konkretnim projektima.

„Veoma je važno da naši poljoprivredeni proizvođači budu o svemu blagovremeno obaviješteni, a to važi i za najnoviji javni poziv za kapitalna ulaganja. Agrarni budžet nikada nije bio veći, a očekivanja naših poljoprivrednika su takva da obezbijedimo kontinuitet u proizvodnji. Sve probleme želimo rješavati transparentno i javno. Organizovali smo i sastanak sa predstavnicima Poreske uprave RS, kako bi naši poljoprivrednici znali kako da prijave porez na dohodak. Sa svojim službama želimo dati maksimalan doprinos, u smislu olakšavanja pristupa informacijama i procedurama kroz koje je neophodno proći. Sa Gradskom upravom do sada nismo uspjeli izgraditi partnerske odnose, kako u vrijeme visokog vodostaja, tako i u vrijeme prošlogodišnje suše. Lokalna vlast tada nije proglasila stanje elementarne nepogode od suše. Nečinjenje i neprestano prebacivanje krivice na drugoga ne stoji. Vlada RS i resorno ministarstvo uvijek će biti na usluzi građanima i poljoprivrednicima, bez obzira na nepostojanje saradnje od strane Gradske uprave“, izjavio je ministar Minić, naglasivši da proizvodnja hrane ima primat u Republici Srpskoj, zajedno sa proizvodnjom električne energije.

 „Imamo modalitete i mogućnosti za to. Sa ovogodišnjim agrarnim budžetom mi ćemo imati dovoljno hrane koja se proizvodi na našim njivama i u našim farmama.  Dogovorićemo se i oko kontinuiteta plaćanja podsticaja, kako bi to bilo blagovremeno i da bismo imali što bolje efekte u realizaciji podsticajnih sredstava“, naglasio je ministar Savo Minić.

Govoreći o dosadašnjim iskorištenim i neiskorištenim mogućnostima saradnje lokalne zajednice sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljine istakao je da je Agrarni fond svijetli primjer uspješne saradnje sa resornim ministarstvom.

 „Prvi krug ruralnog razvoja uspješno smo realizovali, ali, ima još puno mogućnosti za uspješnu saradnju, pod uslovom da se i Gradska uprava uključi  u saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede i ostalim ministarstvima. Bijeljina je najrazvijenija poljoprivredna regija u Republici Srpskoj i zaslužuje pomoć republičkih institucija. Vlada RS i resorno ministarstvo su pružili konkretnu pomoć i rezultati na terenu su evidentni.

U Bijeljini smo dogovarali konkretne korake saradnje sa resornim ministrima i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. U proteklih petnaest godina Vlada RS je ovdje realizovala krupne objekte, kao što je nova bolnica, gradska obilaznica, kanal Dašnica, šetalište, infrastrukturni objekti ruralnog razvoja. To je pokazatelj da Vlada RS ima dobre namjere prema Bijeljini“, naglasio je Lazarević, istakavši da će drugi krug ruralnog razvoja, u koji će biti utrošeno dva miliona KM, biti nastavljen 23. marta, nakon sjednice Skupštine grada, odnosno oko 26. marta, kada bi bio raspisan tender za realizaciju projekata.

 Boban Jovičević, predsjednik Skupštinske komisije za poljoprivredu izjavio je da je agrarni budžet u Bijeljini sa 1,1 povećan na 2,7 miliona KM.

„ Dobra saradnja sa resornim ministarstvom rezultirala je značajnim sredstvima koja su izdvojena za razvoj poljoprivrednog sektora u Semberiji. Saradnja lokalne zajednice i republičkih institucija je izuzetno važna i predstavlja zamajac privrednog razvoja“, istakao je Jovičević. 

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije pohvalio je napore Vlade RS i resornog ministarstva na povećanju agrarnog budžeta za ovu godinu.

 „Sve ono što smo mi iz Bijeljine tražili, praktično, sada je usvojeno. Sve inicijative, kako naše, tako i Ministarstva poljoprivrede, kretale su iz Bijeljine. Dobili smo budžet od 180 miliona KM, 500 KM podsticaja po hektaru za pšenicu, promijenjeni su limiti za poljoprivrednu mehanizaciju, kada je riječ o kapitalnim investicijama, kako bi i ta raspodjela sredstava bila što pravednija“, izjavio je Radić.

Bijeljina.com