Sa Bjelorusijom dogovorena posebna linija podsticajnih sredstava u iznosu od oko pet miliona dolara

19.02.2024. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je nakon posjete Minskom traktorskom zavodu, da je sa Bjelorusijom dogovorena posebna linija podsticajnih sredstava kada je riječ o traktorima, mehanizaciji i tehnološkoj opremi, u iznosu od oko pet miliona dolara.

minic

On je ocijenio da bi to dodatno osnažilo domaću poljoprivrednu proizvodnju, a riječ je o izuzetnoj širokoj paleti proizvoda koja može biti interesantna na tržištu Srpske.

“Iz kabineta predsjednika bila bi izdvojena dodatna sredstva i na osnovu predloženog sporazuma dvije vlade – podsticajna sredstva za nabavku ove mehanizacije, umjesto 40 odsto koliko je sada u našem pravilniku, iznosila bi 60 odsto”, rekao je Minić, ukazujući da je riječ o sličnom projektu kao i sa Mađarskom, s tim da bi procenat podsticajnih sredstava i učešća predsjednika Republike bio veći.

On je istakao da se ovaj projekat već sada može najaviti, nakon što budu utvrđeni detalji.

“Uglavnom, to će biti u toku ove godine. Zavisiće malo i od dinamike naše dvije vlade i sporazuma koji treba da potpišemo”, naveo je Minić.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da će biti izdvojena i sredstva predsjednika kako bi Srpska dobila tako povoljnu liniju.

Minić je naglasio da Bjelorusija ima i traktore manjih gabarita i moto-kultivatore što kroz pravilnik o kapitalnim ulaganjima može da zadovolji potrebe poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj.

On je rekao da su ga kontaktirali i mljekari iz Srpske, koji su prenijeli da imaju saznanja da u Bjelorusiji postoji značajan dio proizvodnje i tehnološke opreme u mljekarstvu.

“Već smo taj dopis dostavili našem predstavništvu i ovlaštenim distributerima i sigurno je da ćemo imati saradnju i u tome smislu”, poručio je Minić.

Minić je podsjetio da su na tržištu Srpske široko rasprostranjeni traktori svjetskog brenda “Belarus”.

On smatra da će taj brend i sve ono što se omogući novim sporazumom značiti dodatni input domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Ministar poljoprivrede Srpske je rekao da je predsjednik Vlade Bjelorusije pozvao Srpsku na učešće na sajmu poljoprivrede u junu, kada bi bilo planirano potpisivanje novog sporazuma.

Izvor: Agencije