“Proizvodnja mlijeka u Srpskoj stabilna”

19.03.2024. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da je proizvodnja mlijeka u Srpskoj stabilna i perspektivna zahvaljujući svim mjerama podrške mljekarstvu.

“Zahvaljujući podsticaju od tri feninga ove godine, izdvojenim 10 miliona KM za podršku po muznom grlu, kapitalnim investicijama, nabavci muznih robota, prerađivačkim kapacitetima, izgradnji objekata, regresiranom dizelu, možemo reći da je proizvodnja mlijeka ne samo stabilna, već i perspektivna”, rekao je Minić novinarima nakon posjete preduzeću “Mlijekoprodukt” u Kozarskoj Dubici.

Minić je istakao da je “Mlijekoprodukt” jedan od najvećih proizvođača mlijeka u regionu, da ima kvalitetne proizvode, ogroman izvoz i da je svojevrsni ambasador mljekarstva iz Republike Srpske.

On je naveo da je otkupna cijena mlijeka u ovoj mljekari veća nego u Federaciji BiH i okruženju, uključujući i Hrvatsku.

Prema njegovim riječima, ono što ohrabruje u ova teška vremena je da je trend pozitivan.

“Imamo podatke da u ЕU dolazi do smanjene potražnje mlijeka, a samim tim i do pada cijene, nastojaćemo, koliko je to moguće, da ne dođe do značajnijeg pada otkupne cijene mlijeka u Srpskoj. Dobili smo obećanja da bi, ukoliko do toga dođe, to bile sitne korekcije”, rekao je Minić.

Kada je riječ o izvozu mlijeka, Minić je rekao da oko 1.500 kooperanata, kojima Ministarstvo isplaćuje premije, otkupi godišnje oko 50 miliona litara od kojih više od 80 odsto završi na tržištima u regionu.

“Bitno je da postoji redovno tržište i redovna tražnja”, rekao je Minić.

On je naveo da je tokom razgovora sa rukovodstvom “Mlijekoprodukta” iskazana zainteresovanost za zajedničke projekte koji su rađeni, a riječ je o nabavci junica koje bi služile poslije kao muzna grla.

“Upoznat sam da mljekara radi sa dvije trećine kapaciteta, jer je ograničava tržište i krajnji kupac. Međutim, tehnologija proizvodnje će se usavršavati i ovd‌je vidimo i u budućnosti ozbiljnog partnera”, rekao je Minić.

Izvor: Agencije