Minić- Isplaćeno više od 60 odsto štete, danas još dva miliona km za područje Bijeljine

29.12.2023. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je Srni da je isplaćeno više od 60 odsto štete uzrokovane afričkom kugom svinja, te istakao da je Srpska jedina u regionu koja je isplaćivala naknadu i registrovanim i neregistrovanim proizvođačima.

Responsive image

Minić je rekao da bi danas trebalo da budu isplaćena još dva miliona KM za područje Bijeljine, što ukupno iznosi 13,5 miliona KM, a da će se nastojati da preostalih oko 10 miliona KM bude isplaćeno što prije.

“Danas bi svima linearno trebalo da bude isplaćeno još po 20 odsto štete”, naveo je Minić.

On je rekao da razumije očekivanja uzgajivača da se šteta isplati odmah, ali da se isto tako treba shvatiti da je riječ o desetinama miliona KM.

“Nismo bili u mogućnosti to realizovati. Morao se prepakovati Kompenzacioni fond u Fondu solidarnosti. Tu smo imali stagnaciju u dinamici, ali će sigurno sve biti završeno u januaru”, istakao je Minić.

On je naveo da su za sljedeću godinu u planu značajna sredstva za obnavljanje svinjskog fonda, odnosno da je predviđeno 70 odsto učešća u nabavci, što se posebno odnosi na registrovane proizvođače.

Minić je istakao da su ovom krizom upravljali ponajbolje, ali da je, nažalost, afrička kuga svinja napravila dalekosežne posljedice, a najviše je štete pretrpio svinjski fond na području Bijeljine.

“U ovom trenutku i da je isplaćena sva šteta, struka još nije dala zeleno svjetlo da se obnavlja svinjski fond”, napomenuo je Minić.

On je ukazao da je važno da je zaustavljena progresija bolesti afričke kuge svinja, da je isplaćeno više od 60 odsto štete, da će ta dinamika biti nastavljena odmah nakon Nove godine, te da će to u januaru u cjelosti biti završeno.

“Žao mi je što se do sada nije moglo sve isplati, ali Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo čine sve da to bude što prije. To su milioni koji su morali da budu pronađeni iz različitih izvora jer nismo htjeli da umanjujemo Agrarni budžet zbog toga”, rekao je Minić.

On je istakao da je mnogo veća šteta zbog toga što nema proizvodnje svinja i što je više od 9.500 krmača eutanazirano.

Izvor: ATV