Isplaćeni svi podsticaji, povećano sufinansiranje kapitalnih investicija (VIDEO)

29.03.2023. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da su isplaćeni svi podsticaji za poljoprivredu za prošlu godinu, kao i da je povećan iznos sufinansiranja kapitalnih investicija.

 

Minić je podsjetio da je objavljen javni poziv za kapitalne investicije koji predviđa do 40 miliona KM za finansiranje investicija u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu, objekte i osnovno stado u stočarstvu, investicije u biljnoj proizvodnji, ribarstvu, preradu na gazdinstvu i tehnološku opremu u prehrambenoj industriji.

On je za RTRS naveo da je samo ove godine podneseno 750 zahtjeva za subvencionisanje nabavke traktora, dok je u protekle četiri godine subvencionisano ukupno 1.000 traktora.

Minić je rekao da je ukupni agrarni budžet za ovu godinu 180 miliona KM, što je povećanje od 70 odsto u odnosu na sve izvore finansiranja sektora poljoprivrede u prošloj godini.

Kada je riječ o proljećnoj sjetvi, Minić je naveo da projekcije pokazuju da bi ovogodišnja sjetva trebalo da bude bolja u odnosu na prethodnu godinu, podsjećajući da je donesen paket mjera podrške koji uključuje regresiranje dizela.

izvor/FOTO:RTRS