Saradnja Srbije i Srpske u nizu oblasti

08.06.2024. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić kaže da bi nedavno potpisani sporazum i memorandumi, koji čekaju ratifikaciju u skupštinama Srbije i Srpske, u praksi trebalo da omoguće efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

“Srbija je tu otišla par koraka ispred nas kada je u pitanju sam sistem obračuna, površina kontrole, način plaćanja. Mi želimo da preuzmemo sve te dobre prakse, ali je veoma bitno da imamo usklađene cijene. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske i trebalo bi da ugovorimo kompatibilnost”, ističe Minić.

Njegov kolega iz Srbije, Aleksandar Martinović, ukazuje da se saradnja nastavlja i u nizu drugih oblasti, poput dogovora u polju fitosanitarne inspekcije, koja će doprineti boljem protoku robe.

“Razmijenili smo iskustva, a baveći se agrarom, mislim da smo napravili jedan krupan iskorak sa e-agarom, koji omogućava przo prijavljivanje za subvencije. Imamo niz drugih informatičkih dostignuća koje ćemo rado da podelimo sa našim kolegama i prijateljima iz Srpske”, zaključuje Martinović.

Ministri su kao važan dogovor istakli i specijalni sporazum koji se odnosi na odnose Srbije i Srpske u oblasti uređenja donjeg toka reke Drine.

Izvor: RTRS