Ne podržavamo protest poljoprivrednika u Semberiji

07.04.2023. - Poljoprivreda

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da oni ne podržavaju proteste poljoprivrednika u Semberiji zato što nisu adekvatno usmjereni.

“Čim je pitanje poreza aktuelizovano i čim su poljoprivrednici počeli dobijati opomene za podnošenje poreskih prijava pokrenut je niz aktivnosti sa resornim ministarstvom, poljoprivrednim proizvođačima, Poreskom upravom Republike Srpske i sa premijerom Vlade Srpske. Poštovani su svi institucionalni redoslijedi“, kaže Marinković.

Marinković dodaje da je zaključeno da za 2021. i 2022. godinu poljoprivrednici podnesu poreske prijave jer nije riječ o retroaktivnom nametanju nego o zaostalim obavezama koje se po Zakonu o porezu na dohodak moraju ispoštovati.

“Zbog specifičnosti situacije u poljoprivrednoj proizvodnji zajednički smo zaključili da smo imali teške godine iza nas te su prihodi domaćinstava bili minorni pa će i porez biti minoran“, rekao je Marinković.

Marinković napominje da je i sama Vlada Srpske utvrdila da Zakon ima određenih manjkavosti da se zajednički radilo na razmatranju izmjena i dopuna zakona.

“Taj zakon će ići u redovnu proceduru, na javnu raspravu i svi poljoprivrednici će moći da iznesu svoje prijedloge“, rekao je Marinković.

Marinković dodaje da poljoprivrdnici sa kojima je razgovarano ne bježe od obaveze plaćanja poreza državi ali napominje da je došlo do nepoznanica “jer imamo specifičnosti u vidu poslova koje treba odraditi na domaćinstvu a gdje nije moguće obezbijediti račune i u tom smislu smo uputili neke prijedloge da se to reguliše zakonom“.

Cijene hrane

Kada su pitanju cijene hrane Marinković ističe da cijene hrane nisu skočile samo u Republici Srpskoj nego je rast cijena vidljiv na globalnom nivou.

“To je globalni problem. Veliki uticaji koji se dešavaju na tržištu poljoprivrednih proizvoda ali i na svim drugim tržištima su uzrokovani višim silama na koje mi nemamo uticaj“, rekao je on.

O zaštiti domaće proizvodnje

Marinković napominje da institucije Republike Srpske nisu nadležne za zaštitu domaće proizvodnje.

“Za zaštitu domaće proizvodnje zadužene su institucije BiH. Na prijedlog ministra Košarca u prethodnom periodu negativno su reagovali ministri Savjeta ministara iz reda bošnjačkog naroda koji nisu željeli da podrže mjere zaštite domaćih proizvoda prije svega meso, mlijeko, voće i povrće“, rekao je Marinković.

Izvor:Atv