Košarac i Minić o izvozu crvenog mesa i projektima važnim za Srpsku

06.04.2023. - Poljoprivreda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić dogovorili su na današnjem sastanku u Sarajevu da u narednom periodu definišu prioritetne projekte od interesa za Republiku Srpsku i da za njihovu realizaciju zatraže podršku određenih međunarodnih organizacija.

Košarac i Minić su razgovarali i o važnosti otvaranja evropskog tržišta za izvoz crvenog mesa, te je dogovoreno da će u najkraćem roku biti usaglašeni odgovori na dodatna pitanja audit tima Evropske komisije, koja se odnose na referentnost i kapaciranost domaćih laboratorija.

Košarac je istakao da će usaglašeni odgovori biti dostavljeni Evropskoj komisiji do kraja aprila, te izrazio očekivanje da će biti prihvaćeni, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“Potpuno smo posvećeni ovom procesu, jer želimo da napravimo dodatni iskorak ka otvaranju evropskog tržišta za plasman crvenog mesa, u interesu domaćih poljoprivrednika” – istakao je Košarac.

Na sastanku je razgovarano i o inicijativi institucija Republike Srpske o uvozu svinja za reprodukciju, što je jedna od mjera podrške domaćim farmerima za nastavak proizvodnje i obezbjeđenja tržišta, kao i o saradnji sa međunarodnim organizacijama koje realizuju projekte iz poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministri su razmijenili i mišljenja o uspostavljanju IPARD operativne strukture kako bi se obezbijedio pristup fondovima EU namijenjenim za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, a naglašeno je da se u tom procesu moraju poštovati ustavne nadležnosti entiteta u oblasti poljprivrede.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije i neće biti centralni organ za sektor poljoprivrede. S obzirom na činjenicu da je naša uloga koordinirajuća, moja praksa je da održavam periodične sastanke sa resornim ministrima iz Republike Srpske i FBiH o svim otvorenim pitanjima u ovom sektoru” – naglasio je Košarac.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Izvor: Agencije