Ministarstvo osuđuje kritike i ističe hitnost u suzbijanju afričke kuge svinja

13.02.2024. - Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske oštro osuđuje današnje saopštenje iz Gradske uprave Bijeljina u vezi inspekcijskih kontrola na farmama u Semberiji i ističe da kritika rada inspekcijskih organa nije dobronamjerna.

Responsive image

“U trenutku kada imamo ogromne ekonomske gubitke od afričke kuge svinja, direktne štete od preko 25 miliona KM i kada Vlada Republike Srpske čini sve da isplati svima nastalu štetu, Gradska uprava Bijeljina bavi se politikantstvom i kritikuje rad veterinarskih inspektora, iako je akcija provođenja inspekcijskog nadzora ranije najavljena.

Da li je Gradska uprava Bijeljina spremna da snosi štetu koja će nastati ukoliko dođe do širenja virusa afričke kuge svinja?

U tome im se nažalost pridružuju pojedini proizvođači, koji i dalje ne shvataju ozbiljnost situacije, te pored zabrane useljavanja svinja na imanjima na kojima se pojavila afrička kuga useljavaju životinje bez poznatog porijekla i na taj način doprinose širenju ove bolesti.

Naime, vanrednom kontrolom od strane veterinarske inspekcije izvršena je provjera poštovanja mjera koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijelo u cilju suzbijanja širenja virusa afričke kuge svinja.

Svima koji su prekršili mjere i postupili suprotno rješenju o zabrani useljavanja izdate su prekršajni nalozi od Republičke veterinarske inspekcije. Ovdje se radi o svinjama koje su neobilježene, bez porijekla i bez ijednog dokumenta, što jasno govori da su životinje nabavljene ilegalno. Do sada je iskontrolisano 210 imanja i na 25 imanja su zatečene svinje suprotno mjerama suzbijanja zaraznih bolesti, te izdate odgovarajuće mjere od strane inspekcije.

Republička veterinarska inspekcija izrekla je mjere stavljanja u karantin 45 dana, navedene životinje moraju da se obilježe, po isteku 45 dana mora da im se izvadi krv na prisustvo antitijela, a nadležni veterinar da dostavi potvrdu o zdravstvenom stanju životinja po isteku 45 dana karantina.

Ako se Gradska uprava Bijeljina protivi radu inspekcije da li to znači da Gradska uprava, želi kao i prije samog izbijanja afričke kuge svinja da prikriva šverc, držanje svinja na crno i širenje bolesti?

Takođe je i gradska veterinarska inspekcija zatekla svinje na na oko 20 imanja i oni će izdati mjere kao i republička inspekcija, pa se pitamo da li se ovaj apel bijeljinskih vlasti odnosi i na gradsku inspekciju?

Na kraju apelujemo da svako radi svoj posao, u okviru svojih nadležnosti, jer cilj svima treba biti isti, a to je suzbijanje virusa afričke kuge svinja”, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Bijeljina.com