“I po četiri dana čekalo se na zbrinjavanje zaraženih svinja”

10.04.2024. - Poljoprivreda

Pojava novog žarišta afričke kuge u Semberiji aktuelizovala je pitanje gdje će biti vršena eutanazija i zbrinjavanje zaraženih životinja jer Bijeljina nema stočno groblje.

Bezbjedne lokacije za oboljele životinje preduslov su za sprječavanje širenja ove zarazne bolesti, upozoravaju nadležni.

 

Virus afričke kuge potvrđen na jednoj od većih semberskih farmi, u Dvorovima kod Bijeljine, na kojoj je u uzgoju 1.000 krmača i prasadi. 

 

Nadležni su odmah naložili eutanaziranje životinja, ali Grad Bijeljina nije odredio adekvatnu lokaciju za njihovo uništavanje. 

 

„Tri puta smo u prethodnom periodu uputili dopis Gradskoj upravi Bijeljina u kojem tražimo da nas informišu da li su uspostavljena stočna groblja u Semberiji. U razgovoru sa načelnikom inspekcije potvrđeno nam je da Gradska uprava Bijeljina nije obezbijedila stočno groblje nego će se tražiti pogodne lokacije. To se mora hitno riješiti kako bi se izbjegla opasnost od daljeg širenja zaraze“, kaže za InfoBijeljina pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Negoslav Lukić.

 

On je naglasio da su preduzete brojne mjere kako bi se afrička kuga svinja stavila pod kontrolu, ali preduslov je da ih uzgajivači u potpunosti primjenjuju.

 

„U 38 inspekcijskih kontrola u proteklih deset dana na farmama u Srpskoj utvrđeno je nažalost suprotno. U dvadeset pet subjekata evidentirani su prekršaji, odnosno utvrđeno da je rađeno van pravila struke, da su životinje bile bez poznatog porijekla, zaklane u objektima koji nisu registrovani i koji nisu pod nadzorom ovlaštenih veterinara i veterinarske inspekcije“, pojašnjava Lukić. 

I iz Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ upozoravaju da su sve lokalne zajednice, a ne samo Grad Bijeljina, dužne da u skladu sa zakonom obezbijede lokacije za uništavanje zaraženih životinja, mehanizaciju i ljudstvo kako bi se ovaj posao uradio u skladu sa preporukama struke.

 

„U prošloj godini nismo imali adekvatnu saradnju sa Gradskom upravom. Bilo je propusta, čekalo se na zbrinjavanje zaraženih životinja i po tri, četiri dana što je nedopustivo“, kaže direktor Veterinarskog instituta Dragan Knežević.

 

Nadležni apeluju na uzgajivače da na farmama uzgajaju samo obilježene svinje, poznatog porijekla, u suprotnom u slučaju pojave afričke kuge neće imati pravo na nadoknadu štete.

Izvor:InfoBijeljina

U Bijeljini ponovo buknula zaraza: Afrička kuga svinja na farmi sa 980 životinja