Minić potvrdio prisustvo ptičijeg gripa

09.02.2024. - Poljoprivreda

Prisustvo ptičijeg gripa utvrđeno je na području Srpca i Gradiške na uzorku kod 20tak ptica, labudova potvrdio je za UNA televiziju ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić.

Responsive image

On ističe da su određene sve mjere za suzbijanje ove zarazne bolesti. Apelovao je na sva domćinstva koja uzgajaju živinu da se ponašaju odgovorno kao i da sve rade u skladu sa propisima. Kada je u pitanju pilićarska proizvodnja u Republici Srpskoj, ocijenio je da je ona izuzetno dobro uređena uz poruku da poziva sve ljude na dodatni oprez.

”Radi se o obalnom području te dvije opštine gdje je kod 20tak ptica – labudova potvrđena avijarna influenca odnosno ptičiji grip. To se i do sada dešavalo. U protkela dva mjeseca zabilježili smo jednu takvu pojavu, ali ne na tom broju jedinki. Ono što je bitno, jeste da nemamo kod domaćih životinja. Takođe, ono što je podjedanko bitno jeste da se odmah proglašava ugroženo područje u krugu od tri kilometra, a zaraženo područje u krugu od deset kilometara. Naredili smo monitoring svih gazdinstava koja imaju živinu. Imali smo jedan takav slučaj u okolini opštine Srbac koji je to podrazumijevao. U neprestanom smo kontaktu sa kolegama iz Hrvatske, gdje postoji žarište. Apel svim onima koji drže živinu, da to rade u skladu sa propisima,” rekao je Savo Minić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Izvor: una.ba