Romi u plastenicima uzgajaju organsko voće i povrće

07.09.2023. - Poljoprivreda

Bijeljinski “Agroplan”, već 5. godinu za redom proizvodi zdravu, organsku hranu.  Ujedno, ovo socijalno preduzeće obezbjeđuje zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih kategorija stanovništva, obzirom da u Bijeljini danas živi nešto više od 1000 Roma, a stopa zaposlenosti ove populacije jako je niska i nema tendenciju rasta.

 

“Cilj nam je bio da zaposlimo lica iz teško zapošljivih kategorija, sa akcentom na žene. I danas nekoliko žena tu radi. Proizvodimo organsko povrće, što je za Bijeljinu novina. Dali smo priliku našim korisnicama da se edukuju iz ove oblasti. Preko 50 žena je prošlo edukaciju za rad u plastenicima. Neke od njih su su dobile svoje plastenike ,a neke su i ostale da rade u “Agro-planu”, kaže Dragan Joković direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”.

Na površini od oko šest dunuma odvija se proizvodnja na otvorenom, dok je plastenička proizvodnja zasnovana na dva i po dunuma.

 

 

“Cjelokupna proizvodnja je sertifikovana”, ističe Ljiljana Janković, odgovorno lice za socijalno preduzeće “Agro-plan” ističe da je u njihovoj proizvodnji, koja je sama po sebi zahtjevna, zastupljeno sezonsko voće i povrće.

” U našoj proizvodnji nema pesticida, herbicida niti bilo kakvih hemijskih preparata. Proizvodnja je potpuno organska a to znači i dosta zahtjevnija u smislu fizičkog rada, obzirom da se sve odvija ručno. Trenutno u našim plastenicima imamo crvenu papriku “rogu”, žutu papriku “baburu”, potom krastavac, paradajz, tikvice. Na otvorenom polju imamo cveklu, rotkvu i ostale kulture”, kaže Ljiljana i dodaje da su uprkos nepovoljnoj godini za agrar u ovom preduzeću zadovoljni kvalitetom i količinom prinosa.

 

 

“Naše cijene su 10-20% skuplje u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Paprika “roga” košta 5,00 KM, paradajz 3,50 KM. Međutim, obzirom na kvalitet ovih proizvoda, to nije neka cijena”, kaže Ljiljana.

Prodaja se odvija na kućnom pragu, a namjera im je da izvoze na tržište Evropske unije, gdje postoji velika potražnja za proizvodima organskog porijekla.

 

 

Kupovinom proizvoda “Agroplan”-a pomaže se društveno preduzetništvo i nastavak programa zapošljavanja marginalizovanih grupa, jedinstvenog na ovim prostorima.

“Prema Zakonu RS Agro-plan je socijalno, odnosno, društveno preduzeće. Prošle godine smo prvi u regiji dobili Zakon o društvenom preduzetništvu. Ovo zemljište nam je dodijelila gradska uprava a potpomognuti smo donacijama”, kaže Dragan Joković i dodaje: “Naša misija nije da se ostvari profit, nego da se sva zarada vrati u preduzeće, kako bi se omogućio nastavak programa ekonomskog jačanja žena”.

Socijalno preduzeće “Agro-plan” osnovano je u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena kroz plasteničku proizvodnju”, finansiranog od strane GIZ-a.

Bijeljina.com