Odabrane kompozicije i izvođači jubilarnog 30. Đurđevdanskog festivala

13.02.2024. - Najave

Selekciona komisija Muzičke produkcije i Muzičke redakcije Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) odabrala je 20 kompozicija koje će 17. maja biti premijerno izvedene na jubilarnom, 30. Međunarodnom đurđevdanskom festivalu dječje pjesme u Banjaluci.

festival

Kako stoji u saopštenju Radio-televizije Republike Srpske, komisija je odabrala i 23 izvođača iz Kine, Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, odnosno iz 16 gradova Evrope i Azije.

“Osnovni kriterijum pri odabiru kompozicija i izvođača bio je kvalitet i originalnost kompozicije i interpretacije. Pri odabiru kompozicija komisija je vodila računa o usklađenosti aranžmana i teksta sa uzrastom izvođača (osam do 12 godina), ali i o glavnoj ciljnoj grupi – djeci predtinejdžerskog i tinejdžerskog uzrasta”, navedeno je u saopštenju.

Odabrane kompozicije su moderne dječje pjesme aranžirane u pop, rok, disko i hip-hop muzičkim stilovima, kako bi savremenu dječju pjesmu i kvalitetnu muziku približili i za nju zainteresovali mlade naraštaje i na prelazu u tinejdžersko doba.

“Veliki broj kvalitenih izvođača i kompozicija, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, nažalost, nije mogao ući u finalnu selekciju zbog velikog broja prijava i jake konkurcije, kao i zbog ograničenog broja učesnika i trajanja programa. Tim Đurđevdanskog festivala računa na njih u narednim godinama”, pojašnjeno je dalje.

Jubilarno izdanje Festivala biće održano na velikoj, posebno dizajniranoj, sceni u Sportskoj dvorani “Borik” uz prisustvo publike i u prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske.

Spisak odabranih kompozicija i izvođača za ovogodišnji festival možete pronaći na sajtu Festivala: https://djeca.rtrs.tv/2024/02/09/kompozicije-izvodjaci-i-autori-djurdjevdanskog-festivala-2024/.

Izvor: Nezavisne