„MILA, GLUMICA U NEMILOSTI“

17.04.2023. - Najave

Iz Gradskog pozorišta „Semberija“ stiže nam najava nove premijere.
U pitanju je „MILA, GLUMICA U NEMILOSTI“ po tekstu i u režiji Milivoja Mlađenovića.
Ova duodrama rađena je po motivima monodrame „Mila“ Koste Trifkovića, a sem Vanje Krtoline u naslovnoj ulozi, u ovoj predstavi igra i Dušan Ranković. Za koreografije i izbor muzike bila je zadužena gošća iz Niša Danica Ničić, a songove je komponovao Igor Kajmaković.

Kosta Trifković se kao pozorišni autor pojavio 1870. godine. Kao pozorišnog pisca odlikovala ga je vještina stvaranja radnje, dinamične, vedre, zabavne; komedije intrige odgovarale su ukusu tadašnje publike, odnosno građanske sredine kojoj je i sam pripadao, te su munjevito osvojile pozorišnu scenu. U njima je slikao svoje savremenike – srpsko novosadsko građansko društvo.

„Mila, šaljiva igra u jednom činu, nastala je prema izvornom tekstu Karla Augusta Gernera „Erste Gastrolle des Freulein Veilchenduft oder theatralische Studien“, a dramatizovao ju je i „posrbio“ Kosta Trifković. Mi smo tu monodramu proširili i adaptirali, htijući da od nje napravimo mali omaž našoj pozorišnoj istoriji, etici i estetici, istovremeno otvarajući i probleme savremenog pozorišta. Naš komad “Mila, glumica u nemilosti“ je posveta onim glumcima i upravnicima pozorišta koji još uvek odolevaju svojim delom u svetu neprestane surove manipulacije, bezobzirne ignorancije, bezmernog licemerja i (ne)prikrivenog nasilja“, rekao nam je Milivoje Mlađenović, autor i reditelj predstave.

Premijera je zakazana za utorak 18. aprila u 20 časova, a prva repriza je u srijedu 19. aprila u 20 časova.

Bijeljina.com