U petak obilježavanje 31 godine od pogibije komandanta Milana Jovića

06.02.2024. - Najave

Heroju odbrane Republike Srpske pukovniku Milanu Joviću u Donjoj Trnovi će u petak 9. februara biti služen pomen i obilježena 31 godina od pogibije.

Responsive image

U Opštinskoj boračkoj organizaciji Srni je rečeno da će pomen ratnom komandantu Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovniku Joviću biti služen u 12.00 časova na groblju Gaj u Donjoj Trnovi.

Počast herojima biće odata i ispred spomen-obilježja u Donjoj Trnovi gdje su ispisana imena pukovnika Jovića, 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine, službovao je u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru, a početkom rata u BiH 1992. godine vratio se u rodni kraj gdje je postavljen za komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske, što je ostao sve do pogibije.

„Naša dužnost i obaveza je da njegujemo sjećanje na heroja srpskog naroda pukovnika Jovića i sve junake koji su život dali da bi Srbi na ovim prostorima danas živjeli u Republici Srpskoj“, poručio je predsjednik ugljevičke boračke organizacije Jovan Marinković.

Kobnog 9. februara 1993. godine u muslimanskom mjestu Bilalići pukovnik Jović poginuo je predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada, a u njegovu slavu se održava i manifestacija “Jovićevi dani”.

Izvor:Srna