U Muzeju Semberije uskoro prodajna izložba ikona (Foto)

09.02.2024. - Najave

U Muzeju Semberije, 17. marta,  biće organizovano dobrotvorno veče u vidu izložbe ikona pod nazivom  „Da se ne zaboravi”, a povodom obilježavanja 20 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

Responsive image

Manifestacija „Da se ne zaboravi” tradicionalno se obilježava od 2005. godine, kada je u Beogradu organizovana prva izložba na kojoj su izloženi radovi nastali prema uzorima sa Kosova i Metohije, a u cilju da se sačuva od zaborava srpsko nacionalno i duhovno blago.

Tokom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji uništeno je ili do temelja spaljeno 39 hramova SPC, te oštećeni spomenici  kulture, poput crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, kada je uništen njen živopis koji je bio od neprocjenjivog značaja za srpsku kulturu.

Organizator ovogodišnje izložbe je Andrea Simić, doktor stomatologije i ikonopisac, ujedno i bivši učenik Škole ikonopisa „Odigitrija” iz Bijeljine.

„Škola ikonopisa je već bila učesnik ovog projekta 2010. godine i dala svoj mali doprinos poduhvatu da se ne zaboravi duhovno nasljeđe našeg naroda. Ovaj put idemo korak dalje i prvi put organizujemo izložbu prodajnog karaktera, a sva prikupljena sredstva će biti donirana Humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe”- za pomoć socijalno ugroženim porodicama na Kosovu.”

Svoj doprinos, osim ikonopisaca koje je iznjedrila „Odigitrija”, daće i profesori Akademije SPC za umetnost i konzervaciju koji su i tvorci prvobitnog projekta, na čelu sa prof. Goranom Janićijevićem.

Otvaranje izložbe je 17. marta u 19h u Muzeju Semberije.

Bijeljina.com