U petak odavanje počasti poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

08.05.2024. - Najave

Odavanjem počasti poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Bijeljini će u petak, 10. maja, biti obilježen Dan Vojske Republike Srpske /VRS/, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

U 10.00 časova će kolona vojnika sa zastavama 18 semberskih ratnih jedinica proći gradskim ulicama od kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” do Centralnog spomenika poginulim borcima, najavljeno je iz gradske Boračke organizacije.

Ispred spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu će u 11.00 časova biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, nakon čega je najavljena posjeta Spomen-sobi.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

 

Izvor: Srna