Bijeljina: Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2022.

Fondacija “Lara” danas će na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini organizovati uličnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.
Akcija će početi u 15.00 časova ispred Narodne biblioteke “Filip Višnjić”, saopšteno je iz Fondacija “Lara”.

U saopštenju se navodi da je u proteklih 20 godina BiH u znatnoj mjeri unaprijedila zakonski okvir za zaštitu žena od nasilja i pristupila svim relevantnim međunarodnim dokumentima, ali nažalost, iz perspektive žrtava, to još nije dovoljno, jer zaštita nije adekvatna i one ne ostvaruju u dovoljnoj mjeri prava koja im zakonom pripadaju.

“Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo poslati poruku i podsjetiti opštu i stručnu javnost našeg grada da smo kao društvo dužni da žrtvama pružimo zaštitu i podršku i pomognemo im da ostvare prava koja po sadašnjim zakonima imaju i da se zajedno s njima borimo i zalažemo da se ova prava prošire i unaprijede”, navodi se u saopštenju.

Kako bi se sistem zaštite žena od nasilja unaprijedio, potrebno je adekvatnije izricanje i sprovođenje zaštitnih mjera, adekvatnije procesuiranje nasilnika i ostvarivanje prava iz socijalne zaštite i pristupa pravdi za žrtve.

Treba intenzivno raditi na tome da žene koje su preživjele nasilje ne osjećaju da će biti prepuštene same sebi nakon prijave nasilja i napuštanja nasilne zajednice i uložiti velike napore da se institucionalna i sistemska podrška unaprijede, te podizati svijest građana i medija da je nasilje nad ženama ozbiljan društveni problem.

Fondacija “Lara” pruža specijalizovane usluge podrške za žene i djecu žrtve nasilja u porodici i drugih oblika rodnozasnovanog nasilja, a za 10 mjeseci ove godine primila je 614 poziva na SOS telefon 1264 za prijavu nasilja i savjetovanje, te pružili psihološko savjetovanje kroz grupne i individualne razgovore sa psihologom kroz 555 tretmana.

 

izvor:Srna/FOTO:Ilustracija