Volan može da se zagrije i do 52 stepena: Temperatura u kolima može dostići zapanjujuće cifre

01.07.2022.

Ukoliko ostavite automobil na direktnom suncu i sami znate koliko to može biti nepodnošljivo – skoro da je potpuno nemoguće odmah sjesti za volan od vrućine.

Naučnici su istraživali i došli do zaključka da temperatura za volanom može dostići čak 52 stepena! S druge strane, kontrolna tabla može da se zagrije do nevjerovatnih 69°.

Zbog toga, svake godine zabilježeno je po nekoliko slučajeva kućnih ljubimaca ili djece koji preminu u zatvorenim automobilima.

Neke studije su pokazale da čak i parkiranje vozila u sjenci ili hladu može biti smrtonosno kada je u pitanju malo dijete.

Kada ostavite auto na suncu, temperature koje su opasne po život mogu se dostići već nakon sat vremena, ustanovili su naučnici iz Arizone.

LJudi mogu doživjeti ozbiljne posljedice i kada je temperatura niža od 40°.  Toplotni udar nekada može ostaviti trajne posledice po mozak, ali i druge organe.

Čak i sa otvorenim prozorima, temperatura u vozilu može dostići 40°, a uvek treba imati na umu da su djeca osetljivija na ekstremne temperature od odraslih.

 

Izvor:magazin.novosti/FOTO:Pexels