Koliko dugo ruska salata može da stoji u frižideru?

02.01.2024. - Magazin

Ruska salata ima rok trajanja, a važno je i da li je prekrivate folijom!

Responsive image

Većina ljudi se često pita koliko dugo ruska salata može da stoji u frižideru, a da bude bezbjedna za jelo. Bez obzira na to, mnogi je jedu i po pet dana zaredom. Bez obzira da li je posna ili mrsna, najbolje bi bilo da je pojedete u roku od tri dana. Takođe, važno je da rusku salatu nakon uzimanja odmah vratite u frižider.

Ukoliko predugo ostaje na toplom, postoji velika vjerovatnoća da će se sastojci fermentisati i pokvariti se. Jedna od najvećih grešaka koju većina nas pravi, jeste da činiju prekrijemo folijom. Na taj način omogućujemo mikroorganizmima da uđu u posudu, pa je najbolje da se ruska salata čuva u posudi sa poklopcem.

Osim toga, mnogi savjetuju da je za rusku salatu idealna temperatura 4 stepena Celzijusa. Podsjetimo, stručnjaci su nekoliko puta isticali štetan uticaj korišćenja folije. Bakterijama je potreban vazduh da bi se razvijale. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja. Aluminijumska folija je za pečenje, a ne za čuvanje ostataka hrane.

Izvor: Mondo