Padaju cijene polovnih automobila u Njemačkoj

09.11.2023. - Magazin

Autoscout24, jedan od najvećih evropskih internet portala specijalizovanih za oglašavanje polovnih automobila, objavio je da je nastavljen trend pada cijena polovnih vozila, uprkos činjenici da je u padu i njihova ponuda.

padaju_cijene_polovnih_automobila_u_njema__koj176.jpeg

Tako je prema njihovom AGPI indeksu prosječna cijena polovnog vozila 27.635 evra, što je jedan posto manje nego prethodnog mjeseca. S druge strane, nešto je porasla prosječna cijena električnih vozila, za 1.2% – ali potražnja za njima čak je 16 posto manja nego prošlog mjeseca.

Ovaj pad cijene polovnih automobila, iako relativno mali, utoliko je važniji jer se dogodio u jesen, kada je već uobičajeno velik promet u trgovini vozila, nakon ljetnjeg zatišja.

Inače, najveći pad cijena je primjećen u kategoriji luksuznih vozila, a najviše su pojeftinila vrlo mlada i ekstremno stara vozila.

Treba naglasiti da je ovo već sedmi mjesec zaredom da cijene polovnih vozila padaju, nakon kulminacije koja se dogodila u martu ove godine. U tom periodu AGPI indeks je pao s 29.180 evra na već pomenutih 27.635, što je manje za popriličnih 5.3%.

Izvor: Nezavisne