Tajna brisanja prašine krije se u jednoj stvari

11.11.2023. - Magazin
Sobarice najbolje znaju kako brzo i lako dovesti svaku prostoriju u red, a u svom rukavu imaju nekoliko zgodnih trikova.

197.jpeg

Prije čišćenja, sklonite sve stvari s poda i drugih površina. U kupatilu sklonite sklonite stvari iz kade, s umivaonika i sve peškire s poda kako nakon brisanja ne bi ostajali tragovi.

Izaberite pravu krpu

Tajna čišćenja prašine je u efikasnoj krpi za čišćenje. Ako nemate krpu od mikrofibera, upotrebite onu od 100 postotnog pamuka – poput stare jastučnice ili stare majice i lagano je nakvasite. Svakako izbjegavajte upotrebu krpa od poliestera – one mogu stvoriti više prašine.

Ne zaboravite na zavjese

Čestice prašine skupljaju se s vremenom i na zavjesama. Prilikom čišćenja, skinite zavjese i stavite na pod. Udarajte je peškirom i kasnije usisavajte pod.

Usisavajte prije brisanja

Prije nego što mokrom krpom prolazite pod, obavezno usisavačem pokupite sve mrvice i zalutalu prašinu.

Kupatilo se čisti posljednje

Najbolje je čišćenje početi u spavaćoj sobi, a ne u kupatilu kako biste minimalizirali prenos bakterija.

Ostavite sredstva za čišćenje da djeluju

Pošpricajte pločice i tuš kabinu sredstvom za skidanje kamenca i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Iskoristite to vrijeme za čišćenje drugih površina.

Najbolje sredstvo za čišćenje imate u kuhinji

Sirće i voda odlični su za čišćenje površina, pogotovo ako su vam ostale mrljice od sredstava za čišćenje koje ste prethodno koristili. Pomiješajte sirće i vodu u odnosu 1:3 u boci s raspršivačem i riješite se mrlja u kupatilu.

Uvijek pri ruci imajte četkicu za zube

Imajte uvijek jednu četkicu za zube koju ćete koristiti za čišćenje kako bi došli do nedostupnih površina.

Držite sva sredstva i pomagala za čišćenje na okupu

U jednu kantu stavite sva sredstva, četkice i krpe koje koristite kod čišćenja. Tako ćete uštedjeti vrijeme prilikom traženja i prebacivanja jedne po jedne stvari na mjesto koje čistite, piše Krstarica.

Izvor: Bl portal