Kinezi napravili bateriju zbog koje nećete morati da punite telefon

15.01.2024. - Magazin

Kinezi su napravili nuklearnu bateriju zbog koje nikada više nećete morati da mijenjate telefon.

Responsive image

Nuklearna baterija radi na principu pretvaranja toplote od radioaktivnog raspada u električnu energiju, a njeni tvorci poručuju da višeslojna konstrukcija sprečava da dođe do njenog paljenja ili eksplozije.

Iako danas, kao i nebrojeno puta u prethodnim decenijama, mnogi preispituju njenu upotrebu, od nje se ne odustaje, pa bi nuklearna energija uskoro mogla da se nađe u nečemu bez čega danas ne možemo – našim telefonima.

Kineski startap “Betavolt” tvrdi da je razvio bateriju kojoj nikakvo dopunjavanje niti održavanje nije potrebno punih 50 godina! Kompanija iz Pekinga je dospjela u naslove velikih svjetskih medija načinivši revolucionarni poduhvat time što je uspjela da “smanji atomsku energiju”.

Njima je uspjelo da kompresuju 63 nuklearna izotopa u mali modul veličine novčića. Ova baterija nove generacije je već podvrgnuta pilot testiranju, otkrili su njeni tvorci, koji kažu da je njihov plan da bateriju masovno proizvode za komercijalnu upotrebu u uređajima kao što su pametni telefoni ili dronovi, preneo je banar.me.

Nuklearne baterije rade na principu pretvaranja toplote od radioaktivnog raspada u električnu energiju. Za to se najčešće koriste izotopi poput plutonijuma-238, poznati po višedecenijskom trajanju bez ikakvog održavanja.

One, međutim, nisu super efikasne, a i korištenje radioaktivnih materijala podiže oprez po pitanju bezbjednosti rukovanja i zaštite životne sredine.

Takođe, upotreba radioaktivnog materijala u potrošačkim proizvodima bi vjerovatno ozbiljno došla na udar značajnih regulatornih prepreka, s obzirom da tu postoje veoma striktna pravila i kontrole. Iz “Betavolta”, međutim, poručuju da je baterija ekološka i da ne šteti prirodi.

Kada bi atomske baterije mogle da postanu dostupne na tržištu, pekinški startap još nije saopštio, prenosi Biznisinfo.

Izvor: Srpska info