Jedna stvar je najuočljivija među srećnim partnerima

24.01.2024. - Magazin

O odlikama uspješne veze napisane su mnoge naučne publikacije. Pitanja koja se tu nalaze obično se zasnivaju na zapažanjima uspješnih i neuspešnih partnerskih odnosa.

Responsive image

Ništa drugačije nije ni u slučaju Džuli i Džona Gotmana, psihologa koji su analizirali 40.000 parova, evo do kakvih zaključaka su došli i šta po njima vezu čini uspješnom i sposobnom da preživi mnoga teška iskušenja.

Studije o ljubavi

Džon i Džuli Švarc Gotman su par američkih psihologa koji su u srećnom braku 35 godina. Osnovali su Institut Gottman. Autori su knjiga „Sedam pravila za uspješan brak” i „10 načina da popravite svoj brak”. Tokom svoje akademske karijere, i Džon i Džuli Gotman su proučavali analizu odnosa, predviđanje razvoda i stabilnost institucije braka.

Prema njima, recept za uspješnu vezu je da cenite partnera i obratite pažnju na njegove potrebe. Primjeri koje navode Gotmanovi su veoma sugestivni, pokazuju kako treba da se razvija odnos između dvoje bliskih ljudi, prenos Novosti Magazin.

Kako prepoznati srećnu vezu

Jedna stvar je najuočljivija među srećnim parovima, obraćanje pažnje na partnera. U ovom slučaju se ne radi samo o zadovoljavanju dubljih potreba, već i o malim gestovima. Primjer koji su dali Džon i Džuli Gotman je veoma sugestivan. Kada vaš partner skroluje po svom telefonu i iznenada uzvikne: „Kakav zanimljiv članak!“, možete reagovati na tri načina:

Prema Gotmanovim, prvi pristup je najbolji, jer pokazuje da nas bez obzira na aktivnosti koje obavljamo zanima šta partner ima da nam kaže. Naravno, nije moguće svaki put reagovati na isti specifičan način, što bi vašoj drugoj polovini moglo izgledati vještački.

Kako raditi na vezi

Rad na uspješnoj vezi traje ceo život, priznaju i sami psiholozi. Stoga, ako nam je stalo do druge osobe, a osjećamo da nas sve više nerviraju (bez nekog očiglednog razloga), možemo da počnemo da radimo na poboljšanju odnosa, poručuju sa sajta Medonet.

U ovom slučaju, vrijedi naći trenutak u toku dana (ujutru uz kafu ili uveče prije spavanja) kada možemo da usmjerimo punu pažnju na partnera, obraćajući mu se direktno: „Da li mogu nešto da učinim za tebe?” Ovim jednostavnim pitanjem dajemo do znanja da smo zainteresovani za njegove/njene potrebe.

Štaviše, u uspješnoj vezi veoma je važno „uhvatiti” kontakt jedno sa drugim u svakom trenutku. Sve što vam treba je osmeh, kontakt očima, traženje usluge ili pozivanje po imenu. Takvi gestovi ne samo da pružaju jednokratno zadovoljstvo, već kada se saberu stvaraju piramidu međusobne dobrote, razumijevanja i ljubavi.

Izvor: Srpska info