Audi “podmladio” Q7

31.01.2024. - Magazin

Sveobuhvatni redizajn doprinio je da Q7 sada izgleda znatno modernije.

Responsive image

Audi je još jednom unaprijedio svoj SUV osvježenim dizajnom i još boljom tehnologijom. Obnovljeni spoljni dizajn donosi novu prednju masku i farove, kao i restilizovani zadnji dio vozila.

“Putovanje” Audija Q7 započelo je 2003. godine sa koncept automobilom pod nazivom Audi Pikes Peak quattro na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila. Zamišljen kao SUV pogodan za vožnju na svim putevima i umjerenu terensku upotrebu, već 18 godina je prisutan na tržištu kao jedna od uzdanica njemačkog proizvođača.

Prvi SUV brenda sa četiri prstena predstavljen je kao serijski model na Sajmu automobila u Frankfurtu 2005. godine (IAA). Nasljednik stiže 2015. a ovo je drugi fejslifting aktuelnog modela, nakon onog iz 2019.

Izmjenjeni odnos između kontura prednje rešetke i farova, sada postavljenih više, stvara potpuno novi izgled prednjeg dijela vozila koja jasno ističe moćan izgled novog Q7.

Audi je sistematski smanjio dekorativne elemente kako bi vozilu dao još jasniji izgled. Da bi se na prvi pogled razlikovala osnovna verzija i eksterijer S line, dijelovi prednjeg branika, obloge vrata i difuzora na osnovnom modelu dolaze u kontrastnim bojama koje ističu robustan “terenski” izgled.

SQ7 TFSI, eksterijer paket S line ističe se snažno akcentovanim bočnim usisnicima vazduha na prednjem braniku, dajući vozilu sportskiji izgled.

Novi farovi sa HD Matrix LED tehnologijom sa laserima kao dodatnim svjetlom, kao i digitalna dnevna svjetla pozicionirana na gornjoj horizontalnoj ivici, daju modelu Q7 još agresivniji izraz. Pozadi su ugrađena nova, OLED stop svjetla, koja su prvi put dostupna u Q7.

LED svjetla su standardna, dok su Matrix LED farovi dostupni kao opcija. Takođe su dostupna i HD Matrix LED svetla sa Audi laserskim svjetlom koje postaje aktivno pri brzini većoj od 70 km/h i značajno povećava domet dugih svjetala.

Novina su digitalna dnevna svjetla. Ona vozilu daju karakterističan izgled omogućavajući korisniku da odabere jedan od četiri različita svjetlosna potpisa putem MMI sistema.

Međutim, nije samo proširena funkcionalnost svjetala nova, već i njihov dizajn. Viši položaj dnevnih svjetala daje Q7 širi izgled. Prvi put, Q7 takođe ima digitalizovana OLED zadnja svjetla kao opcioni dodatak, koja takođe uključuju četiri digitalna svjetlosna potpisa.

Dodatno – kao i u modelima Audi A8, Q8 i Q5 – digitalna OLED stop svjetla imaju funkciju pokazatelja blizine drugog vozila u okviru sistema pomoći: Kada se drugi učesnici u saobraćaju približe Audiju Q7 (koji se ne kreće), sa zadnje strane na udaljenost manju od dva metra, kontrolne jedinice automatski aktiviraju sve segmente digitalnih OLED svjetala.

Dodatne funkcije uključuju dinamičke pokazivače pravca.

U zavisnosti od položaja naslona zadnjih sjedišta, prtljažnik u verziji sa pet sedišta nudi zapreminu od 867 litara (nasloni podignuti) i 1.993 litara (nasloni spušteni).

Poklopac prtljažnika je standardno električno pokretan i opcionalno se može aktivirati pokretom stopala.

Audi takođe nudi opcionalno zadnje “sjedište plus”. Ova funkcija omogućava individualno podešavanje dužine i ugla naslona svih sjedišta, te obezbjeđuje dovoljno prostora za tri dejčija sedišta.

U ponudi je široka paleta motora od modela 45 TDI quattro sa trolitarskim dizel motorom koji ima snagu od 170 kW (231 KS). Audi Q7 45 TDI ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,1 s.

Model 50 TDI quattro nudi 210 kW (286 KS) i 600 Nm obrtnog momenta. SUV ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,1 sekundu i postiže maksimalnu brzinu od 241 km/h.

Audi Q7 55 TFSI posjeduje šestocilindarski benzin motor zapremine tri litre sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji proizvodi 250 kW (340 KS).

U vrhu ponude je SQ7 sa 4.0 V8 motorom od 373 kW (507 KS) i 770 Nm koji do stotke stiže za 4,1 s.

Restilizovani Q7 stiže u prodajne salone u drugom kvartalu 2024, do kada će biti poznate i cijene.

Izvor: B92 / Autor. N.Ć. / Foto: Audi promo