Šta je bolje – jogurt ili kiselo mlijeko

14.11.2022.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić riješio je vječitu dilemu i otkrio šta treba da gledamo kad kupujemo jogurt.

Kiselo mlijeko je još od davnina bila jedna od osnovnih namirnica u ishrani na prostorima Balkana. Ranije se vjerovalo da je u pitanju pokvareno mlijeko, ali ispostavilo se da je izuzetno zdravo. Kiselo mlijeko je hrana bogata kalcijumom, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali u njemu dominira i kompleks vitamina B.

Ipak, ono što čini najveće bogatstvo kiselog mlijeka jesu prirodni probiotici. Da li je tačno da doprinosi dugovječnosti, da li je bolje od jogurta ili ne, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. Gostujući u “Jutru” na Prvoj, profesor je objasnio ko treba da pije jogurt, a ko da uzima kiselo mlijeko.

Kiselo mlijeko nije bolje od jogurta. Istina je da ono ima 50 puta više probiotskih bakterija nego jogurt, ali kiselo mlijeko sadrži dosta laktoze i kod ljudi reguliše samo njen deficit. Ja namjerno preporučujem ove današnje ‘moderne’ jogurte, na čijim ambalažama piše dva odsto laktoze, jer kiselo mlijeko sadrži pet odsto. Ono samo po sebi utiče na veću svarljivost. Savjetuje se djeci koja imaju akutne infekcije, jer kiselo mlijeko doprinosi poboljšanju zdravlja. Takođe, dobro je i za crijevne infekcije. Ako je gastroenteritis teži – jogurt da, kiselo mlijeko ne, a ako je blaži, kiselo mlijeko da, zbog veće populacije probiotske bakterije”, rekao je dr Perišić i objasnio kako da znamo da kiselo mlijeko ne treba da jedemo.

Izvor/Foto:Prva, Mondo