Vrijeme je za proljetno čišćenje, pobrinite se za svoj automobil nakon zime

13.04.2024. - Magazin

Čist i uredan automobil vjerovatno je želja svakog vlasnika. Pravilna njega automobila garancija je lijepog izgleda i ugođaja u vožnji, ali i pouzdanosti i sigurnosti. Dolaskom proljeća vrijeme je za proljetno čišćenje i vraćanje izgubljenog sjaja preko zime.

Navikli smo da s dolaskom proljeća, kada priroda oživljava, a dani postaju duži, vrijedi odvojiti vrijeme za osvježenje i pripremu automobila za novu sezonu.

Automobil nije samo prevozno sredstvo, već i izlog svog vlasnika, a pažnja o njegovom tehničkom i vizuelnom stanju može puno reći o vozaču.

Rezultati istraživanja često pokazuju da porodični vozači najviše paze na čistoću vozila, kako izvana, tako i iznutra. Međutim, u tu grupu teško da ćemo moći svrstati mlade vozače u dobi od 18 do 25 godina, jer oni najmanje pažnje posvećuju čistoći i redu u vozilu. Doduše, iznimka mogu biti mladi zaljubljenici u automobile.

Usisavanje najpopularnija aktivnost

Uglancana i čista karoserija poboljšava naše raspoloženje, ali jednako je važno i u kakvom se enterijeru vozimo. Redovno usisavanje unutrašnjosti vozila ne samo da uklanja prašinu i prljavštinu, već također pomaže u održavanju čistoće i higijene.

Uklanjanje raznih mrvica i čestica, dlaka i druge prljavštine s presvlaka, tepiha i teško dostupnih mjesta ne samo da poboljšava izgled automobila, već i pomaže u održavanju svježeg zraka u kabini, što je između ostalog važno za udobnost putovanja. Ankete pokazuju da je usisavanje najpopularnija aktivnost među vozačima, mada su blizu i oni što više pažnje polažu na čistoću kokpita.

Nešto manji procenat je onih koji obraćaju pažnju na čistoću stakala iznutra, što potvrđuje njihovu predanost održavanju unutrašnjosti automobila svježom i transparentnom.

Takođe, vozačima nije mrsko ubaciti mirisnu “jelkicu” na retrovizor, jer im održavanje ugodnog mirisa u automobile jako bitno, što rezultira čestim korištenjem osvježivača zraka, koji se mogu kupiti skoro na svakom ćošku

Šta dobijamo s “car detailing” uslugom?

Ako svom automobilu želimo vratiti fabrički sjaj onda je “car detailing” vjerovatno najpopularnija i najtemeljitija metoda. Detaljno čišćenje i njega automobila, sve je popularnija među vlasnicima vozila. Ovo je sveobuhvatan pristup održavanja čistoće automobila i držanja istog u izvrsnom stanju, vizuelno i funkcionalno.

Proces detaljnog čišćenja ne uključuju samo uobičajene aktivnosti poput usisavanja ili čišćenja kokpita, već i napredne tretmane poput poliranja boje, uklanjanja ogrebotina ili osvježavanja presvlaka, tepiha i tapacirunga dubinskim pranjem i osvježenje plastike.

Napredniji paketi uključuju i nanošenje voskova i zaštitnih premaza koji ne samo da poboljšavaju izgled, već i štite boju. Zaštita šasije, posebno je važna nakon zime, uključuje čišćenje i nanošenje sredstava protiv korozije. Ovaj zahvat uključuju i uslugu njege stakala i felgi što uključuje čišćenje i zaštitu od nakupljanja prljavštine, sitnih čestica i kamenčića.

Nakon car detailing tretmana, vlasnik pored estetske vrijednosti povećava i udobnost putovanja, ali svjesno utiče i štiti tržišnu vrijednost automobila.

Izvor: Klix