Pekar otkriva da li uvijek morate da zagrijete rernu unaprijed

20.11.2023. - Magazin

Napravili ste tijesto, poređali kolačiće ili oformili lijepo tijesto za hljeb, ali tek ste onda shvatili da niste zagrijali rernu.

Responsive image

Svakom od nas se bar jednom desila ovakva situacija, a ponekad usred nestrpljenja jednostavno preskočimo taj korak i ubacimo tijesto u hladnu rernu.

No, šta kažu stručnjaci – da li je to greška? Evo savjeta profesionalnog pekara!

Prethodno zagrijana rerna podrazumijeva jednostavno uključivanje rerne na željenu temperaturu prije nego što neki specijalitet stavite da se peče.

Možda ovo uzimate zdravo za gotovo, ali ovaj korak zapravo i te kako ima smisla – vruća rerna od samog početka pokreće bitne reakcije pečenja. Pretvara lisnato tijesto u lisnato tijesto, stvara hrskavu koru za pitu i pokreće drugi čin dvostrukog djelovanja praška za pecivo.

Šta se dešava kada ne zagrijete rernu zavisi od toga šta pečete! Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplinom.

Savjet je svakako da uvijek zagrijavate rernu prije pečenja, osim u slučaju kada nešto već pripremljeno podgrijavate u njoj. Hajde da provjerimo šta će se desiti u svakom slučaju:

Kolačići i keks

Ako pečete kolačiće u hladnoj rerni, mogli bi previše da se rašire. Kolačići se oslanjaju na početni udar toplote, tako da zadržavaju svoj oblik dok se masnoća u tijestu topi i širi. Kako kolačićima treba više vremena da se ispeku, ima više vremena da voda ispari i ispašće suvi, umjesto vlažni. Takođe, može se desiti da izgledaju prilično blijedo.

Kolači

Pečenje kolača takođe može da krene po zlu ako prethodno ne zagrijate rernu. Toplota širi vazdušne džepove koji su se stvorili tokom miješanja maslaca i šećera, što osigurava podizanje. Takođe, aktivira prašak za pecivo. Bez početne toplote koja bi pokrenula te procese, kolači su gusti i ravni, a imaće i deblju koricu zbog dužeg vremena pečenja.

Hljeb i peciva s kvascem

Kada pečete veknu hleba, kvasac postaje jači prije nego što “umre” od toplote. Toplota takođe čini da se gasovi u tijestu, koje stvara kvasac, brze šire. Ovaj proces poznat je kao aktivacija u rerni, a ako redovno pečete hljeb, znate koliko je važno prvo dizanje tijesta u rerni. Bez početnog udara toplote iz prethodno zagrijane rerne, do aktivacije neće doći. Kvasac živi duže, a vekna će propasti. Korica neće da potamni i neće doći do lijepog, tostiranog ukusa koji dolazi sa zlatno-smeđom koricom.

Pite i lisnata peciva

Ako prethodno ne zagrijete rernu za pite i peciva, dobićete mokre pite i ravna peciva okružena bazenčićem otopljenog maslaca.

Izvor: Srpska info