Psiholozi tvrde: Ovom bojom nikada ne bi trebalo da krečite dnevnu sobu

04.06.2022.

Ukoliko razmišljate da malo osvježite enerijer svog stana ili kuće, psiholog Li Čembers smatra da ne koristite grimiznu boju- mješavinu jarko crvene sa malo plave, a krajnji rezultat je boja najpribližnija ljubičastoj.

“Dnevna soba ima široku primjenu – okuplja se porodica, gleda se TV… Zbog povećane izloženosti grimizna boja nije preporuka za dnevnu sobu”, kaže Li.

Psiholog dodaje da zbog “ove boje možemo da se osjećamo uznemirenije i manje opušteno”.

“Dok crvena boja, kao i njene nijanse, podstiče energiju i društvenu interakciju, dugotrajno zadržavanje u tako intenzivnoj boji može da nas učini razdražljivima, agresivnijima, manje opuštenima, pa čak i da se ubrzaju otkucaji srca”, kaže ovaj psiholog.

Sa njegovim stavom saglasna je psiholog Helen Okif koja smatra da su “duboke crvene nijanse povezane sa strašću i energijom, dok se hladne plave nijanse smatraju smirujućim i spokojnim”.

Iako je preporuka da izbjegnemo ovu boju, stručnjak za eneterijere Martin Valer, osnivač brenda Andrev Martin, preporučuje da birate prigušenije nijanse koje će “prostor učiniti opuštenijim i mirnijim” i smatra da sa bijelom nikada nećete pogrešiti – “stvoriće privlačan prostor i naglasiti druge elemente sobe”

izvor: B92/FOTO:uredite dom