Praseće pečenje iz rerne

14.07.2022. - Magazin

Izaberite komad mlade prasetine po svojoj želji, pa iskoristite recept kuvara iz restorana koji znaju kako da pečenje bude izuzetno. Sočno, lepo pečeno meso i hrskava kožica, prste da poližete.

Potrebno:

  • 3 kg prasetine,
  • 3 kašičice soli,
  • 2 kašike sirćeta,
  • 5 kašika ulja.

Priprema:

Uzmite lijep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasijecite kožu u dva smjera samo do masnoće da dobijete lijepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše sjeći i korica će biti hrskava. Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno meso u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore.

Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osjetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno provjeravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlijte sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lijepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isjecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

 

izvor:Aloonline/FOTO:Najžena