Prepoznajte sunčanicu i toplotni udar na vrijeme: Ovo su prvi simptomi

02.07.2022.

Prilikom visokih temperatura, koje su iz godine u godinu sve nepodnošljivije, mnogi ljudi rizikuju pri svakom neadekvatnom i zaštićenom izlasku na sunce, da dobiju sunčanicu ili toplotni udar.

Sunčanica
Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote. Ukoliko nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca temperatura u našoj glavi se znatno povećava. Tijelo će pokušati da rashladi mozak na taj način što će više hladne krvi upućivati u glavu. Time dolazi do proširenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine, što uslovljava pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice  mogu se  završiti nesvjesticom pa i komatoznim stanjem.

Simptomi sunčanice
glavobolja,
koža je suva,
stalno povećanje tjelesne temperature.
vrtoglavica,
nemir,
pospanost
povraćanje

Ukoliko ne odreagujete na vrijeme na ove simptome, može doći do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa i nesvjestice

Ukoliko osjetite simptome odmah je potrebno uraditi sledeće:
sjesti u hladovinu/ili u rashlađenu zatamnjenu prostoriju

Raskomotite odjeću
lagano se polivajte vodom ili stavljajte hladne obloge na potiljak glave

Zaštita od sunčanice
Može se spriječiti odijevanjem koje je primjereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a tijelo laganom i prozračnom odjećom.

Toplotni udar
Isto kao i sunčanica može nastati prilikom prevelikog izlaganja suncu. Toplotni udar nastaje kao rezultat, često naglog, prekomjernog povećanja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vrijeme ljetnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Simptomi toplotnog udara
malaksalost
grčevi
glavobolja
vrtoglavica
žeđ
slabost

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Unesrćenog treba skloniti u hladovinu, skinuti mu odjeću i obilno ga rashlađivati hladnom vodom. Istovremeno je potrebno odmah pozvati hitnu pomoć.

Zaštita od toplotnog udara
Toplotni udar, može se spriječiti odijevanjem koje je primjereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a tijelo laganom i prozračnom odjećom.

 

izvor:magazin.novosti/FOTO: Pixabay