Kako oprati zagorjele šerpe i tiganje?

15.05.2024. - Magazin

Čak i najvičnijima u kuhinji se ponekada desi da im hrana zagori i da kao rezultat dobiju uništen sud, tvrdokorne mrlje, koje djeluju da se nikada neće oprati.

Tada većina pribegava grubom ribanju žicom ili agresivnim hemikalijama, ali kao i uvek, rešenje se nalazi tamo gde je i problem nastao – u vašoj kuhinji.

Iako je soda bikarbona višenamjensko sredstvo koje osim u ishrani, široku primjenu ima i u domaćinstvu kada je riječ o čišćenju, još jedna stvar, koju većina ljudi uvijek ima u svojoj kući, uklanja tvrdokorne, zagorjele tragove hrane na posuđu.

Riječ je o prašku za pecivo. Dakle, sve što vam je potrebno da biste u potpunosti i bez imalo muke oprali sud koji je zagorjeo, jeste jedna kesica ovog sredstva koje se najčešće koristi za pripremu kolača.

U zagorjeli sud sipajte tri prsta vode, dodajte prašak za pecivo i stavite da ključa. Zagorjeli dijelovi bi trebalo sami da počnu da se odvajaju, a možete se poslužiti i starom četkicom za zube ili namjenskom četkom za pranje sudova.

Ukoliko ne uspijete iz prvog puta, postupak ponovite, a šerpu ili bilo koji drugi sud potom operite po uobičajenom postupku, sa malo deterdženta i mlake vode.

Primjenom ovog trika uštedićete vrijeme i zagorjeli sudovi vam više neće zadavati glavobolje, a uvijek će biti blistavo čisti, prenosi Krstarica.

Izvor: Krstarica