WhatsApp uskoro uvodi novu promjenu za sve korisnike

21.11.2023. - Magazin

WhatsApp kontinuirano poboljšava platformu za sigurnost i sigurnost korisnika, a upravo to čini se sa sljedećim potezom, koji se tiče potvrđivanja da iza korisničkog računa stoji upravo osoba koja i treba stajati.

aplikacije

Naime, platforma u vlasništvu Mete u avgustu je počela testirati novitet, potvrđivanje računa putem mejla. Uskoro bi trebao biti dostupan te će svakako poslužiti kao dodatna sigurnosna opcija za sve koji se žele u potpunosti osigurati od napada, navodi Android Police.

Jer, iako WhatsApp već neko vrijeme podržava end-to-end kriptirane razgovore i šifrirane sigurnosne kopije, s porastom prevara, oni sami po sebi nisu dovoljni da zaštite korisničke račune.

Trenutno, WhatsApp račun povezan je s brojem telefona vlasnika i to predstavlja sigurnosni rizik jer ako neko ne može pristupiti svom broju, bit će zaključan s Vocap računa. Upravo zato WhatsApp radi na povezivanju mejla, pružajući tako alternativni način pristupa računu.

Ako koristite najnoviju beta verziju Vocap za Android, trebali biste pronaći opciju povezivanja adrese e-pošte pod Postavke WhatsApp > Račun > Adresa e-pošte.

Kod koji stiže na e-mail ima šest znamenki. Ujedno, iz WhatsApp garantiraju da će e-mail ostati privatan i neće biti vidljiva nikome osim vlasniku. Bitno je za napomenuti da korisnici mogu izabrati e-mail koji žele za verifikaciju, što znači da on ne mora biti onaj koji primarno koriste u svakodnevnici.

Izvor: Bl portal