Gdje da odnesete višak odjeće i obuće?

04.11.2023. - Magazin

Imate višak odjeće i obuća koja je u dobrom stanju, a ne znate šta biste s njom?

68.jpeg

Uvijek postoji opcija da je donirate nekim humanitarnim organizacijama na prostoru BiH koje će je dalje proslijedite onima kojima je pomoć potrebna, a u nastavku možete pročitati na čiju adresu možete dostaviti višak stvari.

Kome možete donirati odjeću i obuću?

Svi bh. građani koji imaju obuću, odjeću ili neku opremu koje više ne koriste mogu ih donirati organizacijama Crvenog krsta, koje se nalaze u gradovima ili opštinama u kojima živite, a koje će njihovi volonteri dalje proslijediti onima kojima su najpotrebnije.

Na niz adresa u BiH moguće je, osim odjeće i obuće, donijeti i posteljinu i druge tekstilne artikle, koji trebaju biti čisti, sortirani i u dobrom stanju, jer Crveni krst ne reciklira sirovinu, već prikupljenu robu prosljeđuje svojim korisnicima.

Osim toga, možete pozvati i “Caritas” ili “Merhamet” te se raspitati da li im je, odnosno njihovim korisnicima potrebna odjeća, obuća i sl.

Kontejneri za donaciju tekstila

Svu odjeću i obuću koju ne koristite, a nije oštećena, umjesto da je bacite u smeće, možete odložiti u kontejnere koji su napravljeni za tu svrhu, a koje možete pronaći u nekoliko bh. gradova. Na ovaj način možete pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Već nekoliko godina na području Banjaluke postoji projekat “Hljeb od tekstila”, odnosno kontejneri koje je postavilo Udruženje građana “Mozaik prijateljstva”, a u kojima se svakodnevno sakuplja polovna odjeće na nekoliko lokacija na području grada.

Kontejneri za doniranje odjeće postavljeni su u posljednjih nekoliko godina i u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Gračanici, Srebreniku, Tuzli, Živinicama, Odžaku i Tešnju.

Osim toga, Humanitarno udruženje “Pomozi.ba” iz Sarajeva otvorilo je i “Radnju dobre volje”, koja se zasniva na konceptu da se dio donirane odjeće prodaje na bazarima, a ostvareni prihod se usmjerava restoranima dobre volje u kojima se priprema hrana za socijalno ugrožene. 

Radnja funkcioniše tako što doniranu odjeću prodaje po simboličnim cijenama na bazarima, s ciljem da se od odjeće koja sakuplja prašinu u ormarima, napravi nešto korisno.

Kontejneri za recikliranje odjeće i obuće

Ako ipak ne želite donirati odjeću i obuću, u tom slučaju istu možete odložiti u kontejner za recikliranje.

Recikliranjem korištene odjeće i ostalih tekstilnih proizvoda osigurava se izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda te se manje onečišćuje životna sredina i štedi se energija.

Ovakvi kontejneri postoje u Hercegovini, a prema dostupnim informacija, oni su postavljeni u Grudama, Mostaru i Čapljini.

Izvor: Nezavisne