Skriveni troškovi superautomobila

24.03.2024. - Magazin

Posjedovanje superautomobila je prestiž koji mnogi entuzijasti automobilizma sanjaju. Bilo da su vam prvi izbor marke poput Ferrarija, Aston Martina ili Porschea, razmišljanje o troškovima održavanja je rijetko na prvoj liniji. Međutim, oni koji imaju sreću da voze limitirane modele poput McLarena F1, čija vrijednost se penje na desetine miliona evra, često se susreću s iznenađujuće visokim troškovima servisiranja.

Zamislite samo situaciju gdje samo promjena ulja zahtjeva izdvajanje oko 8.000 evra. Ako se to kombinuje s neophodnim godišnjim pregledom, troškovi brzo skaču na cifru od 30.000 evra. I dok se možda pitate da li postoji nešto skuplje, odgovor je – zamjena guma.

Za ovu “jednostavnu” uslugu, dva puta godišnje, vlasnici ovog superautomobila treba da izdvoje oko 50.000 evra, navodi Jutarnji.hr.

Cijena samo seta specijalnih guma iznosi 6.000 evra, ali to je tek početak. Montaža novih guma zahtjeva precizno prilagođavanje šasije McLarena F1 da bi se osigurale optimalne performanse vozila, uzimajući u obzir ne samo trenutnu neravnotežu guma već i prirodno starenje materijala, piše Auto Bild. Ovaj proces uključuje detaljna testiranja i prilagođavanje kočionog sistema novim gumama. Proizvođač insistira na ovim radovima čak i u slučaju potrebe zamijene samo jedne gume.

Završetak ove operacije je tek početak, jer vlasnik mora da osigura i trkačku stazu. Na njoj sertifikovani vozač s osobljem firme provjerava ispravnost vožnje automobila s novim gumama, sve o trošku vlasnika.

Izvor: Jutarnji.hr / Autor: David Žeger