Evo kako da savladate nesanicu

17.06.2024. - Magazin

Uveče treba potpuno da se opustite, kako biste brzo zaspali. Postoje trikovi koji će vam pomoći u tome i omogućiti da pobijedite nesanicu.

Sok od višnje

Čaša soka od višnje pre spavanja, pomoći će vam da brže zaspite, tvrde istraživači Univerziteta Pensilvanija i Ročester. Višnje prirodno podižu nivo melatonina (hormon koji je odgovoran za pospanost) u organizmu, pa su učesnici istraživanja koji su patili od nesanice i pili ovaj sok, primetili da spavaju duže i brže utonu u san.

Dišite duboko

Kada legnete u krevet, duboko udahnite vazduh kroz nos, zadržite dah dok izbrojite do pet, a zatim polako izdahnite vazduh. Ponovite ovo 10 puta. Utvrđeno je da ovakav način disanja snižava puls, opušta mišiće tela, smanjuje napetost, pa ćete zaspati posle nekoliko minuta.

Poza u kojoj spavate utiče na kvalitet sna. Spavajte okrenuti na stranu, jer ćete tako sprečiti hrkanje, zastoje u disanju i smanjiti buđenje tokom noći do 50%, tvrde japanski stručnjaci. Pema holističkoj medicini, najbolje je spavati na levoj strani, jer tada telo bolje filtrira toksine.

Maska za spavanje

Mučite se da zaspite? Budite se čim svane? Možda će vam maska za spavanje pomoći da bolje i duže spavate. Najbolje se spava kada je prostorija potpuno mračna, a ova maska potpuno blokira svetlost da prodre do očiju. Pored toga, mrak signalizira telu da proizvede više melatonina koji reguliše ciklus spavanja.

Izvor: Bl portal